POPULISTIČKO OGRANIČAVANJE PLJAČKE

Zakonsko reguliranje odvjetničkih tarifa je europski standard, čija primjena bi onemogućila organiziranu pljačku građana i višestruko skraćivanje sudskih postupaka u RH. Pozdravljamo zabranu uključivanja odvjetnika kod prisilne naplate pretplate HRT-a. To je nažalost samo kap u moru i bacanje pijeska u oči hrvatskim pravnim i fizičkim osobama. Umjesto da Sabor donese zakon kojim bi regulirao odvjetničke tarife kao što je to slučaj u većini europskih zemalja, MOST na populistički način traži ograničavanje pljačke samo na području HRT pretplate. Postavlja se s pravom pitanje zašto se zabrana ne odnosi na sva državna i komunalna poduzeća koji pružaju masovne usluge pravnim i fizičkim osobama. Očito su ostale komunalne službe pod kontrolom Milana Bandića i ostalih netaknute. To je možda i zbog toga što Milan

bandic_hanzekovic

Tekst: Zlatko Zeljko

Foto: www.hrt.hr

Zakonsko reguliranje odvjetničkih tarifa je europski standard, čija primjena bi onemogućila organiziranu pljačku građana i višestruko skraćivanje sudskih postupaka u RH. Pozdravljamo zabranu uključivanja odvjetnika kod prisilne naplate pretplate HRT-a. To je nažalost samo kap u moru i bacanje pijeska u oči hrvatskim pravnim i fizičkim osobama. Umjesto da Sabor donese zakon kojim bi regulirao odvjetničke tarife kao što je to slučaj u većini europskih zemalja, MOST na populistički način traži ograničavanje pljačke samo na području HRT pretplate. Postavlja se s pravom pitanje zašto se zabrana ne odnosi na sva državna i komunalna poduzeća koji pružaju masovne usluge pravnim i fizičkim osobama. Očito su ostale komunalne službe pod kontrolom Milana Bandića i ostalih netaknute. To je možda i zbog toga što Milan Bandić sudjeluje u koaliciji s MOST-om. Treba se samo prisjetiti koji je hrvatski odvjetnik osigurao jamčevinu za puštanje Milana Bandića iz pritvora i sve će biti jasno.

Odvjetničke tarife u Hrvatskoj su mnogostruko više nego u većini europskih država i predstavljaju jedan od glavnih razloga za ekstremu sporost pravosuđa. Nema sumnje da aktualna vlast, u kojoj sudjeluje i MOST, nema namjeru uhvatiti se u koštac s organiziranom pljačkom odvjetničkog lobija i time ubrzati rad pravosuđa. Neophodno je osim toga prihvatiti standarde u sudstvu razvijenih zemalja Europe, kako bi se mnogostruko skratilo trajanje sudskih postupaka, i time stvoriti bazu za gospodarski razvoj. O tome nažalost vladajući režim ne razmišlja, nego pokušava populističkom kozmetikom zamazati oči neukim građanima.

Sadašnje stanje je neodrživo. Cehovska udruga pod nazivom „Hrvatska odvjetnička komora“, koju nadzire uski krug odabranih odvjetnika, ima zakonodavne ovlasti za određivanje visine i načina obračuna odvjetničkih tarifa u RH, što je svjetski unikat. Odvjetnički lobi zlorabi dane mu ovlasti i omogućava organiziranu pljačku pravnih i fizičkih osoba, što je glavni uzrok za dugotrajnost sudskih postupaka i onemogućavanje gospodskog i sveukupnog razvoja RH.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon