POLITIČKI BABYSITTER IZ DORH

Tekst: Panopticum/Hina

Foto: HRT

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u srijedu, 12. veljače 2020. je prezentirano izvješće Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića o radu državnih odvjetništava u 2018. i rad DORH-a u 2017. godini.

Kako se i očekivalo, poput njegovih prethodnika, Dražen Jelenić se pohvalio statističkim podacima iako je opći dojam u javnosti da njegov rad ne zadovoljava pa samim time ne može dobiti prolaznu ocjenu za prošla razdoblja. Naime, iz dostupnog rada kao i nedorečenih, te medijski kontradiktornih izjava Glavnog državnog odvjetnika u kojima navodi da DORH posebno pazi na korupciju, razvidno je da na dnevnoj bazi osluškuje signale politike i u suradnji s ravnateljicom USKOK-a priređuje zabavu za javnost trivijalnim uhićenjima dok pravosuđe RH i domaće sudstvo završavaju na međunarodnim korupcijskim listama srama. I američki veleposlanik u RH W. Robert Kohorst javno je ovih dana u HOK-u progovorio o vrlo neučinkovitom i nepravednom hrvatskom pravosuđu naglasivši, između redaka, da je Hrvatska upravo zbog takvog pravosuđa i dalje puno siromašnija i gospodarski zaostalija nego što to po svim svojim potencijalima zaslužuje. Nadalje, Jelenić u svom indikatoru uspješnosti također navodi poboljšanu stopu ažurnosti, smanjeno vrijeme rješavanje te nepostojanje nijedne otvorene kaznene prijave ratnih zločina koju je podnijela policija a da nije riješena, što naprosto nije točno. U prilog tome govori podatak nedavnog sastanka u UN-u u Ženevi gdje je Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama organizirala u petak, 7. veljače 2020. godine, sastanak o nestalim osobama u periodu Domovinskog rata kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na ovo važno pitanje koje se nalazi u fokusu nacionalne politike ali ne i DORH-a, a na koje nema odgovora gotovo trideset godina. Naime, Republika Hrvatska u ovom trenutku traga za 1872 nestale osobe iz razdoblja Domovinskog rata dok se istovremeno prema izjavama svjedoka širom RH, njihove moguće ubojice slobodno i nesmetano šeću.

Simfonijsko izvješće Hrvatskom saboru prvog čovjeka DORH-a donosimo u nastavku teksta kako bi javnost sama ocijenila prezentirane podatke i donjela  zaključke.

ISTANČAN SLUH ZA KORUPCIJU

Predstavljajući u Saboru izvještaj o radu za 2017. i 2018. godinu, GDO RH napominje da Državno odvjetništvo (DORH) posebnu pažnju posvećuje radu na predmetima vezanima za korupciju. Na području korupcije i organiziranog kriminala Uskok odrađuje kvalitetan posao i postiže rezultate koji su na zavidnoj razini, ali s obzirom da se radi o složenim predmetima rezultati se ne mogu očekivati preko noći, tim više što je njegov rad opterećen velikim brojem neutemeljenih prijava, rekao je Jelenić.

Pojasnio je da je riječ o prijavama građana protiv službenih osoba čiji rad smatraju nezakonitim ili koruptivnim. Iako se provjeravaju sve te prijave, Uskok nije nadzorno tijelo, što se često zaboravlja, kazao je Jelenić.

BRIŽNA PAŽNJA ZA RATNE ZLOČINE

Veliku pažnju, rekao je glavni državni odvjetnik, DORH posvećuje i rješavanju ratnih zločina, što potvrđuje stalni rad u posljednjih 30 godina i rezultati ostvareni u 2017. i 2018. po kojima su postupci pokrenuti preko gotovo 3700 osoba, a optuženo ih je više od 2100. Unatoč znatnim poteškoćama s pribavljanjem dokaza Jelenić kaže da se provjeravaju sve informacije što će se nastaviti raditi u suradnji s policijom.

Zbog govora mržnje koji je također sve prisutniji u dvije godine zaprimljeno je više od sto prijava, od čega ih je čak 67 odbačeno. Jelenić to objašnjava time što se govor mržnje u kolokvijalnom i pravnom smislu različito shvaća. Što se tiče trajanja istraga i nerijetko javnog kritiziranja njihove navodne dugotrajnosti, Jelenić je kazao da je u 2018. od ukupno 2615 završenih istraga njih 92 posto okončano u roku do šest mjeseci, a samo osam posto u roku do 12 mjeseci.

SUDOVI PRATE DORH U 96 POSTO SLUČAJEVA

Odvjetništva su podigla optužnice protiv 16.102 osobe, a optužna vijeća su potvrdila 96 posto optužnica što, po Jelenićevim riječima ukazuje na visok stupanj njihove osnovanosti. Lani su prvostupanjski sudovi donijeli presude u odnosu na 15.435 osoba od čega je 91 posto osuđujućih, čime je zadržana otprilike jednaka razina uspješnosti. Na kazne zatvora presuđeno je više od 3000 osoba od čega je gotovo jedna trećina zamijenjena radom za opće dobro. Uvjetne osude su najzastupljenije i čine 75 posto. Državno odvjetništvo zadržalo visoku stopu ažurnosti u 2017. i .2018.

PREMAŠILI NORME KAO NA RADNIM AKCIJAMA

Indikatori uspješnosti koji su prvi put prikazani u odnosu na rad državnih odvjetništava pokazuju, kazao je Jelenić, da se od 2016. do 2018. stopa ažurnosti povećavala s 91 posto na 104 posto, dok je broj riješenih predmeta po rješavatelju povećan, a istodobno se vrijeme rješavanja skraćuje. Od 2016. do 2018. broj primljenih predmeta u kaznenom i građanskom odjelu se polako, ali stalno smanjuje što se održava na broj riješenih, odnosno neriješenih predmeta.

Indikatori uspješnosti za sve vrste premeta na svim razinama pokazuje da je stopa ažurnosti viša od sto posto i istodobno se skraćuje vrijeme rješavanja. Iako je broj rješavatelja dosad na općinskog razini u 2018. bio najmanji stopa ažurnosti je bila najveća i iznosila je 105 posto, a riješeno je 314 predmeta po rješavatelju.

POHVALE ZA USKOK

Očekivano vrijeme rješavanja kaznenih predmeta protiv nepoznatih počinitelja je najdulje, dok kod svih ostalih predmeta je stopa iznad sto posto. Uskok je u 2018. primio 491 predmet i nema bitnijih odstupanja od prethodne godine, ali treba naglasiti da se broj neriješenih predmeta stalno smanjuje. U postupku pred sudovima na kraju 2018. bila su 352 Uskočka predmeta s 987 optuženika bez presude, a stopa ažurnosti Uskoka iznosi 102 posto, i jednaka je kao i godinu ranije.

NEOSCILIRAJUĆI DORH

Rad DORH-a u tri godine nije značajno oscilirao, stopa ažurnosti u 2018. je 104 posto, vrijeme rješavanja se skraćuje, a ukupno je riješeno više predmeta nego ih je primljeno. Rad kaznenih odjela u 2018. govori da su državna odvjetništva zaprimila 35.154 kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja i 26.848 prijava protiv nepoznatih počinitelja, što je u odnosu na obje skupine oko osam posto manje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon