PAVLE KALINIĆ: TEODOR CELAKOSKI JE PRIKRIVENI UPRAVITELJ GRADA ZAGREBA

Tekst: Panopticum

Foto: Z1

Sigurnosni stručnjak, prof. dr. Pavle Kalinić, gostovao je u četvrtak, 29. rujna 2022. u emisiji “Press klub” na Z1 televiziji koju uređuje i vodi Tihomir Dujmović. Iako je veći dio emisije bio posvećen međunarodnim odnosima, s posebnim osvrtom na događaje u Ukrajini i predizbornim stanjem u susjednoj BiH, Kalinić se u završnim minutama emisije dotaknuo i domaćih tema. U nastavku donosimo nekoliko naglasaka iz tog razgovora.

Uvodno, Kalinić je ocijenio trenutnu poziciju Rusije u Ukrajini“glavinanjem ” iz razloga što nemaju dovoljan broj vojnika za svoju specijalnu operaciju. Kao razlog tome naveo je relativno mali natalitet Rusa s podatkom prosječne životne dobi nacije koja iznosi 61 godinu.

Posebno je istaknuo da se više ne može govoriti o ratu između Ruske Federacije i Ukrajine već da trenutno ratuju preko Ukrajine Ruska Federacija i NATO savez na čelu sa SAD-om. Također, moguću blagonaklonost Turske spram Ruske Federacije i veću aktivnost te države u poticanju pregovora za mirnim rješenjem nastale krize u Ukrajini, može se tražiti u pomoći Rusije turskom predsjedniku Erdoganu tijekom pokušaja puča prije nekoliko godina temeljeg koje je ostao i dalje na vlasti.

Nadalje, Kalinić je sigurnosnu situaciju u EU, ali i u svijetu, ocijenio putem povijesnih i znanstvenih argumenata, spomenuvši poznatu tezu kojom se navodi kako “onaj tko kontrolira istočnu Europu kontrolira i Heartland”, odnosno prostor Euroazije koji još davnih dana spominje britanski geopolitičar John Mackinder ali i hrvatski politički geograf Radovan Pavić.

Osvrčući se na neke od političko-sigurnosnih događaja u svijetu Kalinić je napomenuo globalnu upletenost Velike Britanije u sve najzanačajnije svjetske krizne situacije koje su se u kasnijoj fazi prelile u ratne sukobe te je kao primjer posljenjih događaja u Europi naveo Brexit kao uvod u sadašnju geopolitičku situaciju u EU. Slučajno ili ne, izalaskom Velike Britanije iz EU u europskim institucijama engleski jezik je i dalje prvi jezik europske administracije a ne, primjerice, francuski ili njemački.

Komentirajući posljednje događaje i političke poteze platforme “Možemo” u Zagrebu naveo je da Teodor Celakoski prikriveni vođa te političke grupacije koja je preuzela Grad Zagreb a ne Tomislav Tomašević kao trenutni formalni gradonačelnik Zagreba kojeg je istog dana zbog netransparentnog poslovanja i pogodovanja donatorima osudilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Jednosatni razgovor s Pavlom Kalinićem, kojeg je i sam urednik i voditelj emisije “Press klub” ocijenio jednim od najboljih gostovanja u njegovim dosadašnjim emisijama, može se pogledati na internetskoj poveznici u niže priloženom videu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon