MUZEMO – ISTARSKI IDS DOBIO DOSTOJNOG NASLJEDNIKA

Tekst: Panopticum/Chiara Bilić

Foto: Istra24

Obzirom na medijske napise istarskih portala čini se da je lokalna dugovječna partija IDS dobila dostojnog političkog nasljednika u platformi Možemo!, odnosno “Muzemo”, kako šira javnost sve više naziva družinu okupljenu oko Tomaševića i Celakoskog.

Naime, osim analize stanja korištenja prostora Društvenog centra Karlo Rojc u Puli, a za koju je Zelena Istra od Grada Pule još 2018. godine dobila 19 tisuća kuna, za dodatnu analizu kriterija po kojima bi se ti prostori ubuduće trebali dodjeljivati Grad Pula je iste godine platio dodatnih 17.792 kune, i to Teodoru Celakoskom, stranačkom kolegi ondašnje predsjednice Zelene Istre i današnje čelnice pulskog Možemo! – drugarici Dušici Radojčić.

Navedena financijska transakcija vidljiva je sa računa iz studenog 2018. godine kada je na račun Zelene Istre uplaćen iznos od 17.792 kune za „usluge savjetovanja za Društveni centar Rojc – usluge vanjskih stručnih suradnika – Teodora Celakoskog i Mirele Travar. Dakle, Dušica Radojčić (Možemo!) preko računa Zelene Istre današnjem stranačkom kolegi Celakoskom proslijedila je 18 tisuća kuna javnog novca pod okriljem kulture Grada Pule. Navedeno postupanje otvara do sada već puno puta postavljeno pitanje o transparentnosti financiranja kako aktivista tako i cijele političke platforme “Možemo!” Osim toga, mnogi stanovnici Pule postavljaju dodatno pitanje što se moglo korisnijega napraviti od tog novca, nego financirati novovalne političke parazite? Primjerice, mnogim simpatizerima lijevog političkog spektra, članovima stranke i njihovim simpatezerima izrazito teško pada zbog toga što je SDP s ovakvim ljudima sklopio koaliciju u mnogim sredinama u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u pulskom slučaju riječ je o dva odvojena postupka – analizi korištenja prostora i savjetu za formiranje kriterija za dodjelu prostora. Oba računa su iz 2018. godine. Onaj za analizu iz srpnja 2018. godine, a za kriterije iz studenog. Ukupan iznos koji je Grad Pula to platio iznosi 36.752 kune. Izradu analize tešku gotovo 40 tisuća kuna predložila je Dušica Radojčić, koja je tada bila predsjednica udruge Zelena Istra, a prijedlog je usvojila Koodinacija Društvenog centra Rojc, u kojoj je drugarica Radojčić bila – predsjednica. Možemo! 2018. još nije postojao kao politička platforma a Celakoski i Radojčić tada su još uvijek bili tzv. aktivisti.

Nadalje, Mirela Travar, koja je s Celakoskim sudjelovala u izradi kriterija, predsjednica je Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR. Drugi akter ove zanimljive financijske dogodovštine iz bogate Istre je Teodor Celakoski, jedan od ključnih kreatora platforme Možemo!, koji je u procesu stvaranje te stranke uključen od samih početaka, još od doba aktivizma na ulicama Zagreba gdje su se na uličnim bauštelama upoznali gotovo svi vodeći ljudi današnjeg vrha te platforme.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon