PASTIRSKI STANOVI NA VELEBITU

Najmlađi hrvatski nacionalni park Sjeverni Velebit  od lipnja 2016. godine uveo je službeno i promovirao kao ponudu novi turističko-edukacijski proizvod koji u sebi spaja tradiciju, modernu ekologiju i robinzonski turizam. Riječ je o obnovi 10 pastirskih stanova na lokaciji Lubenovac i Alan. Nacionalni park Sjeverni Velebit prepoznatljiv je dio Velebita po očuvanoj prirodnoj raznolikosti i doživljaju iskonske divljine. Oslonac je održivog razvoja lokalnih zajednica na tradicijskim temeljima i prostor stjecanja novih spoznaja. Projekt je vrijedan više od šest milijuna kuna, od čega je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode posredstvom Projekta integracije u EU Natura 2000 s 4,4 milijuna kuna financiralo, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH s gotovo dva milijuna kuna opremio je stanove, platio postavljanje signalizacije te izradu interpretacije i edukacije.

Pastirski stanovi_Velebit

Tekst: Panopticum

Foto: www.np-sjeverni-velebit.hr

Najmlađi hrvatski nacionalni park Sjeverni Velebit  od lipnja 2016. godine uveo je službeno i promovirao kao ponudu novi turističko-edukacijski proizvod koji u sebi spaja tradiciju, modernu ekologiju i robinzonski turizam. Riječ je o obnovi 10 pastirskih stanova na lokaciji Lubenovac i Alan. Nacionalni park Sjeverni Velebit prepoznatljiv je dio Velebita po očuvanoj prirodnoj raznolikosti i doživljaju iskonske divljine. Oslonac je održivog razvoja lokalnih zajednica na tradicijskim temeljima i prostor stjecanja novih spoznaja.

Projekt je vrijedan više od šest milijuna kuna, od čega je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode posredstvom Projekta integracije u EU Natura 2000 s 4,4 milijuna kuna financiralo, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH s gotovo dva milijuna kuna opremio je stanove, platio postavljanje signalizacije te izradu interpretacije i edukacije.
Lubenovac je krška udolina smještena u južnom dijelu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a na njemu se nalaze ostaci oko 50 stanova koji su se u prošlosti upotrebljavali kao ljetni smještaj pastira i njihovih obitelji. Alan je lokalitet u južnom dijelu Parka, u kojem se također nalaze brojni ostaci pastirskih stanova.
Do velebitskih stanova se može doći s Jadranske magistrale dižući se planinskom panoramskom cestom od Jablanca ili s ličke strane, iz pravca Gospića. Najednostavnije se do pastirskih stanova dolazi iz Krasna, vozeći se šumskom zavojitom cestom prema Štirovači. Do Lubenovca ima 45 minuta, a do Alana sat vremena vožnje. Oni koji žele noćiti u obnovljenim pastirskim stanovima trebaju se najaviti upravi Parka te će dobiti sve potrebne upute o tome kako se pripremiti za boravak u planini.

S.Velebit

Na Alanu objekti će služiti za smještaj nadzornika čuvara prirode, znanstvenika i suradnika, a od sredine lipnja i za smještaj posjetitelja. No povratak pastira omogućit će posjetiteljima da se, boravkom na prostoru i u obnovljenim pastirskim stanovima, upoznaju s tradicionalnim načinom života i spoznaju koliko je takav način života bio u potpunom suglasju s prirodom i koliko se zapravo temeljio na principima održivosti. Obnovom pastirskih stanova stvorili su se preduvjeti za povratak tradicionalnog stočarstva kao neophodne upravljačke mjere namijenjene očuvanju biološke raznolikosti. Osim toga, najveći objekt na Alanu uređen je kao Edukacijsko-interpretacijski centar pod nazivom Planinska igraonica te sadrži niz interaktivnih izložaka na temu ‘Natura vrsta i staništa’ Nacionalnog parka i tradicionalnog načina života pastira. I stanovi su stavljeni u funkciju edukacije i interpretacije te se u njima interpretira po jedna vrsta važna za NP Sjeverni Velebit, kao i dijelovi namještaja koji su se nekada tradicionalno koristili.

Osim obnove pastirskih stanova, u NP Sjeverni Velebit u tijeku je realizacija još jednog projekta – izgradnja Kuće Velebita, posjetiteljskog centra u Krasnu, vrijedna 30 milijuna kuna, a financira se s 95 posto sredstava iz fondova EU.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...