PAPIRNATA ENERGIJA – IZLOŽBA MARKA ZUBAKA U MUZEJU GRADA PRELOGA

Tekst: S. Š. Š.

Foto: P. A.

U srijedu, 24. svibnja 2023. u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvara se samostalna izložba „Papirnata energija“ akademskog umjetnika Marka Zubaka. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2023. godine.

Svakodnevan, nepretenciozan, fleksibilan i prilagodljiv za oblikovanje, papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem. Marko Zubak u sklopu aktualne izložbe predstavlja cijeli niz posve novih papertoysa koji su svojevrsni hommage kripto umjetnosti s naglaskom na njezin začetak i razvoj u samim počecima.

Umjetnik u ciklusu Papirnata energija razlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Zasebne priče ispričane kroz pojedinačne likove od papira ili grupne instalacije svojevrsni su autorov komentar, kritika te propitkivanje društva uz dozu profinjene ironije, satire i inteligentnog humora.

Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, djela mu se nalaze u inozemnim kolekcijama te je osvojio nekoliko stručnih nagrada za svoj rad. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon