PAPIGE U INDIJI POSTALE OVISNE O OPIJATIMA

Tekst: Panopticum

Foto: Daily Mail

Kako javljaju indijski mediji, jata papiga u toj zemlji uništava plantaže cvijeća maka kako bi utažila svoju ovisnost o opijatima. Naime, poljoprivrednici u središnjoj Indiji žale se već duže vrijeme na divlje papige koje uništavaju njihove plantaže maka. Kao što je već odprije poznato, papige su vremenom postale ovisne o opijatima dobivenim iz makova sjemena. Smatra se da opijati mogu utjecati na papige na isti način kao što kava ili čaj utječu na ljude – oni im daju trenutnu energiju.

Iz nekoliko snimaka koje su zabilježene u indijskoj državi Madhya Pradesh, papige dolaze u dodir s cvijećem maka, a ponekad uzmu cvijet maka zajedno sa stabljikom i odlete u obližnje šume, koje se smatraju njihovim dobrim skrovištem.

Kako navode lokalni zemljoradnici, papige često čekaju da oni sami porežu usjeve s cvijećem maka kako bi imale bolji sadržaj iz kojeg se dobiva morfij. Osim toga, indijski poljoprivrednici izjavljuju da su papige naučile biti iznimno tihe kako bi ih bilo teže uočiti.

Mak, inače poznat pod latinskim imenom Papaver somniferum, jedno je od najstarijih ljekovitih biljaka na svijetu. Opijati dobiveni iz ove biljke koriste se tisućljećima u medicinske i rekreativne svrhe. Danas se dva najčešća sredstva protiv boli – morfij i kodein, dobivaju od maka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon