PAPA OSUDIO DISKRIMINACIJU  ŽENA

Tekst: Panopticum

Foto: Vatican News

Valja dati glas ženama, žrtvama zlostavljanja i nasilja. Apel je koji je Papa uputio primivši u subotu, 11. ožujka 2023. u Vatikanu sudionike susreta koji su organizirali mreža sveučilišta “Strategic Alliance of Catholic Research Universities” (SACRU) i Zaklada Centesimus Annus Pro Pontifice, povodom predstavljanja knjige za koju je napisao predgovor, naslovljene “Više ženskoga vodstva za bolji svijet”. Osudio je, osim toga, diskriminaciju žena na radnom mjestu, često zbog majčinstva, te pohvalio herojstvo brojnih ‘žena iz susjedstva’.

Već je predugo žena glavni „materijal za odbacivanje“ i predugo je iskorištavana, žrtva nasilja i zlostavljanja – istaknuo je papa Franjo osvrćući se na ustrajnu diskriminaciju na radnom mjestu, često zbog majčinstva, zatim na razlike u plaćama između dva spola, ali i na herojstvo brojnih anonimnih žena koje su tiha snaga naših dana.

Svaku osobu treba poštovati u njezinom dostojanstvu i njezinim temeljnim pravima – istaknuo je Papa osvrćući se na dramu nasilja nad ženama. Ne možemo šutjeti pred tim zlom našega vremena. Nemojmo ostaviti bez glasa žene žrtve zlostavljanja, iskorištavanja, marginalizacije i neopravdanih pritisaka!

Odlučno ‘ne’ izrazio je rimski biskup u odnosu na bilo kakav oblik diskriminacije žena, kao i drugih slabih kategorija društva te potaknuo na „zajednički hod“, integrirajući sve, a posebno najslabije na gospodarskoj, kulturnoj, rasnoj, vjerskoj i rodnoj razini.

Nitko ne smije biti isključen; to je sveto načelo. Naime, projekt Boga Stvoritelja bitno je inkluzivan projekt, koji u središte stavlja upravo stanovnike egzistencijalnih periferija; to je projekt koji, poput majke, gleda svoju djecu kao različite prste iste ruke.

U tom je smislu – prema Papinim riječima – nezamjenjiv i neprijeporan prinos žena općem dobru. To pokazuju žene iz Svetoga pisma, odlučujuće u važnim trenutcima povijesti spasenja; ili pak u povijesti Crkve, osobe poput Katarine Sijenske, Jozefine Bakhite, Edith Stein, Majke Terezije iz Kolkate, koje su impresionirale svojom odlučnošću, hrabrošću, vjernošću, sposobnošću za trpljenje i prenošenje radosti, poštenja, poniznosti i ustrajnosti.

U Papine su se misli vratili brojni primjeri svakodnevnoga herojstva proživljenoga u skrovitosti, te se prisjetio brojnih žena koje je, tada kao pater Bergoglio, susretao u autobusu koji je išao prema zatvoru u Buenos Airesu. Naime, 90% osoba koje su posjećivale zatvor bile su žene.

Naša je povijest doslovno prošarana takvim ženama, slavnima i neznanima – ali ne Bogu! – koje vode naprijed hod obiteljî, društava i Crkve. Primjećujemo to i ovdje, u Vatikanu, gdje je sada već mnogo žena koje marljivo rade, također i na mjestima velike odgovornosti.

Isto tako, u trenutku velike preobrazbe, pred epohalnim promjenama kao što je postupni i brzi razvoj umjetne inteligencije, žene – prema Papinim riječima – mogu pomoći čovječanstvu da ne nazaduje, te imaju mnogo toga za reći svojom sposobnošću za sintezu triju jezika: uma, srca i ruku.

Papa Franjo je zahvalio prisutnima na audijenciji te pohvalio knjigu koja mu je predstavljena, a koja je – kako je rekao – rezultat značajne raznolikosti sadržaja i nove suradnje između sveučilišta raspršenih po cijelom svijetu i vatikanske zaklade koja je potpuno laička. Novi je to modalitet u kojemu bogatstvo sadržaja proizlazi iz prinosa komplementarnih iskustava, vještina i načina osjećaja. Multidisciplinarnost, multikulturalnost i dijeljenje različitih osjetljivosti važne su vrijednosti, i to ne samo za jednu knjigu, nego i za bolji svijet – istaknuo je papa Franjo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon