OKRUGLI STOL “OČUVANJE I REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE ZAGREBA”

Tekst: A. P. G.

Foto: P. S,.

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pod pokroviteljstvom Hrvatske komore arhitekata organizira  14. lipnja 2022. godine okrugli stol pod nazivom „OČUVANJE I REVITALIZACIJA INDUSTRIJSKE BAŠTINE ZAGREBA”. Okrugli stol će se održati u Oris Kući arhitekture u Zagrebu. Moderatorica skupa je dr. sc. Ivana Mance Cipek, viša znanstvena suradnica Instituta za povijest umjetnosti. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Ciljevi rasprave i dijaloga za okruglim stolom, uz sudjelovanje javnosti, su: upozoriti na propadanje industrijske baštine kao značajnog dijela ukupnog kulturnog nasljeđa, na zastoj i nedostatke u primjeni zakonske zaštite, ali i odgovornost za stanje i dosege u izradi konzervatorskih elaborata.

Naime, napušteni industrijski prostori i sjećanja na njihove funkcije u životu grada, uvijek su suvremena materijalna i nematerijalna baština. Jedno od takvih napuštenih industrijskih kulturnih dobara u Zagrebu jest i zgrada strojarnice i kotlovnice Prve hrvatske tvornice ulja, koja nije samo industrijska baština, već je i nematerijalna baština koja se sastoji od povijesti, mjesta, ljudi, tradicije, sjećanja i osobnih priča koje su pridonijele stvaranju grada Zagreba iz vremena početka 20. stoljeća.

Podsjetimo, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira i provodi projekt „Paralelni tragovi, Tvornica iz povijesti – ulaganje u kulturne promjene”, kojim želi potrebe i probleme zagrebačke baštine podijeliti s građanima i posjetiteljima grada. Polaze od uvjerenja da je kulturna baština izvor znanja koja ujedinjuje ljude, koja nas potiče na razvoj i revaloriziranje kulture sjećanja, koja oživljava uspomene, ali isto tako koja generira dublji pogled i razumijevanje naše sadašnjosti i budućnosti.

Grad Zagreb je 2017. godine od tvrtke Tehnika otkupio zgradu Prve hrvatske tvornice ulja za potrebe budućeg Centra tolerancije. Iste godine je Grad Zagreb u suradnji s preminulim Brankom Lustigom osnovao na Trgovačkom sudu u Zagrebu Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Međutim, kupljena zgrada koja je zaštićeno kulturno dobro, značajan podsjetnik industrijalizacije Zagreba i vrijedan spomenik industrijske baštine Zagreba – propada.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon