OKRUGLI STOL O NEMOGUĆNOSTI DIJALOGA IZMEĐU ZNANOSTI I RELIGIJE

Tekst: Panopticum

Foto: Naklada Ljevak

U četvrtak, 19. svibnja 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu razgovor o knjizi “Znanost i religija: nemogućnost dijaloga”, vodit će Đuro Drobac, Saša Ceci i Dario Hrupec.

U današnje vrijeme često čujemo pozive na dijalog između znanosti i religije: zašto se to staro pitanje odnosa znanosti i religije ponovno vratilo u javni diskurs i o čemu je riječ u toj raspravi? Kako bi odgovorio na ova pitanja, povjesničar i sociolog znanosti Yves Gingras prati dugu povijest problematičnog odnosa znanosti i religije, od osude Galileja za herezu 1633., do njegove rehabilitacije od strane Ivana Pavla II. 1992. godine. Autor rekonstruira proces postupnog odvajanja znanosti od teologije i religije, pokazujući kako su Bog i prirodna teologija u osamnaestom i devetnaestom stoljeću postali marginalizirani u području znanstvenog djelovanja. Nasuprot dominantnom trendu među povjesničarima znanosti, Gingras tvrdi da su znanost i religija društvene institucije koje dovode do nespojivih načina znanja, kako su ukorijenjene u različitim metodologijama i oblicima znanja, te da među njima nikada nije bilo, niti može biti, istinskog dijaloga.

Sudionici znanstvene rasprave su fizičar  dr. sc. Đuro Drobac koji se bavi magnetskim svojstvima tvari i koji je dobar poznavatelj “slučaja Galileo”, zatim dr. sc. Saša Ceci koji je također fizičar a bavi se fizikom čestica te je recenzent knjige Znanost i religija: nemogućnost dijaloga i doc. dr. sc. Dario Hrupec koji je još jedan fizičar a bavi se astrofizikom te je recenzent knjige o kojoj je ovdje riječ.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon