ODRŽIVO RIBARSTVO

greenpeace

Tekst: Greenpeace

Foto: www.greenpeace.hr

Europska i svjetska mora i oceani te morski život i okoliš ugroženi su do mjere da se većina ribljih vrsta izlovljava preko granice koja ribi omogućava obnovu i oporavak. Šezdeset posto europskih ribljih vrsta prekomjerno se izlovljava i ne uspijeva se obnoviti. Ribolovna flota EU u stanju je izloviti 2 do 3 puta više od količine preostale ribe u moru.  Poseban problem čine velike industrijske ribarice koje mahom love neselektivno i destruktivno i čiji ulov čini oko 80 posto ukupnog izlova.

S druge strane, malo ribarstvo zapošljava osamdesetak posto ukupnih profesionalnih sudionika u ribolovu i vezanim djelatnostima, a jedva preživljava s preostalih dvadesetak posto ulova. Greenpeace vjeruje da je budućnost europskog i svjetskog ribarstva u floti malih ribara jer oni mahom love na održiv način, bez značajnijeg nepovoljnog utjecaja na more i riblji fond, na njih otpada najveći broj radnih mjesta u ribarstvu, a neizostavan su dio tradicije i kulturnog identiteta svoje sredine. Velike ribarske zemlje kao što su Španjolska i Francuska do sada su se redovito priklanjale kratkoročnim interesima industrijske ribarske flote, iako većinu ribarskog sektora u tim zemljama čine mali ribari.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon