ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU HUMANITARNE KATASTROFE U GAZI

Tekst: RF

Foto:  M.M.M.

U petak, 1. ožujka 2024. godine u Hrvatskom saboru održan je Okrugli stol „Humanitarna katastrofa u Gazi – kako RH može doprinijeti hitnom prekidu vatre?” u organizaciji stranaka Radnička fronta, SDP i Možemo!
Izlagači su bili Emina Bužinkić (Inicijativa za slobodnu Palestinu i Institut za razvoj i međunarodne odnose), Božo Kovačević (vanjskopolitički analitičar), Katarina Peović (Radnička fronta), Ivan Grdešić (SDP), Jelena Miloš (Možemo!). Okrugli stol je moderirala Katarina Peović.
Humanitarne udruge upozoravaju da je od početka sukoba ubijeno više od 30.000 ljudi, od čega 10.000 djece. Sumoran uvod u temu su postavile jučerašnje zastrašujuće snimke pucanja po gladnim civilima koji su se okupili oko kamiona da bi dobili hranu, gdje je najmanje 112 osoba ubijeno, a 760 ozlijeđeno. Prije mjesec dana Međunarodni sud pravde upozorio je na mogućnost genocida na području Gaze, a Izraelu je naloženo da poduzme potrebne mjere da spriječi genocid. Te mjere nisu poduzete.
Zadaća okruglog stola je bila poslati jasnu poruku o ulozi i obavezama RH s obzirom i na odluke Međunarodnog suda pravde. Izlagači su se složili da politika Vlade RH do sada nije pokazala želju da spriječi genocid. Dapače Hrvatska se našla u neslavnom društvu još samo 4 države članice EU koje su na Općoj skupštini UN-a u listopadu glasale protiv rezolucije koja poziva na “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u području Pojasa Gaze.
Emina Bužinkić je uvodno iznijela tmurne brojeve o 38.000 mrtvih od početka sukoba među kojima je više od 15.000 djece, 130 novinara, protjeranih preko 2 milijuna ljudi. Upozorila je da Izrael ne pristaje na privremene mjere određene od Međunarodnog suda pravde. U samo 30 dana je ubijeno 3600 Palestinaca. Upozoreno je da su oni koji daju podršku genocidu također odgovorni za zločin. Napomenula je da je Inicijativa za slobodnu Palestinu uputila ministarstvu vanjskih poslova svoje zahtjeve.
Božo Kovačević je podsjetio na Rezoluciju 181 koja je osnova za postojanje države Izrael, ali i Palestine. Pružio je kratak pregled povijesti sukoba i naglasio da je recentna politika povezana s radikalnim anti-islamistima u vladi Benjamina Netanyahua a ta je politika već godinama politika upadanja u domova, racija i prije 7.10. 2023. Netanyahuov aktualni „mirovni plan” uključuje postavljanje vojske na granicu s Egiptom, što ne možemo smatrati mirotvorstvom. Sjedinjene Američke Države, koje eksplicitno osuđuju terorizam, stavljaju veto na odluke o primirju i tako postaju glavni sponzor izraelske politike. Hrvatska mora pozvati izraelskog veleposlanika i postaviti pitanja o kršenju niza konvencija, trebamo uložiti prosvjednu notu, također možemo predložiti donošenje rezolucije o slanju snaga za nametanje mira. I arapske zemlje treba pozvati da aktivno zbrinjavaju izbjeglice.
Katarina Peović je predstavila politiku Radničke fronte u Saboru koja je prva upozorila na ogromne žrtve na strani Palestinaca od 7.10. i licemjerje koje vlada u Saboru gdje se nije moglo dugo čuti glas podrške palestinskom narodu. Gaza je i prije aktualnog sukoba bila uistinu najveći otvoreni zatvor na planetu, u kojemu je bilo smješteno više od dva milijuna Palestinaca, s uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda. Podsjetila je i na glasanje o Zakonu o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i Vlade Države Izrael o suradnji u području javne sigurnosti u kojemu je samo Radnička fronta glasala protiv iako se tim Zakonom dozvoljava nabava tehničke opreme i usluga iz Izraela, bez procjene poštivanja ljudskih prava. Navela je zahtjeve koje je RF uputio prema Vladi RH još 11. listopada – prekid nasilja i postizanje održivog mira, ispitivanje svih mogućnosti uspostavljanja sustava kontrole i zabrane uvoza izraelske robe koja dolazi s okupiranih palestinskih teritorija; aktivno uključivanje u kampanju osude politike Izraela kao jednog od najvećih kršitelja međunarodnog prava i kolonijalne sile unutar EU; te započinjanje procesa priznavanja Palestine kao samostalne i neovisne države.
Ivan Grdešić, umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dao je ispred SDP-a pregled problema i naglasio da je radikalizacijom koja se desila terorističkim napadom Hamasa minoriziran Fatah, ali i konsolidacija opozicije s aktualnom Netanyahuovom politikom. I jedni i drugi, naglašava Grdešić, civilni prostor smatraju vojnim prostorom. Ideja da će se taoci osloboditi bombardiranjem je bila od početka neuvjerljiva. Upozorio je i na kršenje humanitarnog prava i genocidno djelovanje Izraela. Zato bi i cilj mirovnih snaga trebalo biti eliminacija Netanyahuovih politika i demokratizacija Izraela.
Jelena Miloš, ispred Možemo! je navela aktivnosti svoje stranke i zaključila da nakon Zaključka koji je Možemo! Uputio prema Vladi RH koji je ova odbacila nema modela da se Vladu „dovede u red”- no da se treba okupiti oko zajedničkih ciljeva – prekida vatre i priznavanja palestinske države. U tom smjeru su raspravljali i Gordan Bosanac, Sandra Benčić i Urša Raukar, koji se svi slažu kako je potrebno okupiti opoziciju oko zajedničkih zaključaka.
Zoran Pusić, je iznio svoje viđenje problema zaključujući da ukoliko netko želi uništiti Izrael – treba uništiti mirovni proces.
Maja Mileta je upozorila da sve hrvatske stranke treba prozvati zbog glasanja u EU parlamentu u slučajevima koji su trebali biti jasna osuda izraelske politike. U raspravu su se uključili i drugi sudionici okruglog stola, uživo i online. Završilo se zaključkom o upućivanju Vladi RH točaka koje će se finalizirati na sastanku opozicije.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon