ODRŽAN II. SIMPOZIJ O IZVLAŠTENJU NEKRETNINA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Tekst: V. S.

Foto: M. B.

Na II. simpoziju o izvlaštenju nekretnina u RH održanom u subotu, 22. listopada 2022. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja (HDSViP) okupio se velik broj sudionika mahom vještaka, procjenitelja i pravnika, a među predavačima treba istaknuti kompetentne suce, odvjetnicu, voditeljicu upravnog postupka izvlaštenja, analitičarku tržišta nekretnina, sudske vještake i procjenitelje, koji su govorili o problematici provođenja Zakona o procjeni vrijednosti nekretninaZakona o izvlaštenju i određivanja naknade, te brojnim propisima o procjenama vrijednosti nekretnina, te europskim standardima vrednovanja nekretnina. Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja udruga je osnovana 1980. godine u cilju okupljanja sudskih vještaka i procjenitelja svih struka.

Skup su uvodnim riječima pozdravili Melita Bestvina, predsjedica HDSViP-a, odvjetnica i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja i na kraju predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić.

U stručnom dijelu Simpozija predavanja su održali Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda RH i predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda RH, zatim Senka Orlić Zaninović, sutkinja Visokog upravnog suda, Melita Bestvina, stalna sudska vještakinja i predsjednica HDSViP-a, Radmila Bonifačić, odvjetnica iz Zagreba, Koraljka Matejčić, voditeljica Odsjeka za imovinsko pravne poslove PGŽ iz Rijeke, Tamara Slišković s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Koraljka Polak Živković, stalna sudska vještakinja i tajnica HDSViP-a, Andrej Krlin, predsjednik Procjeniteljskog povjerenstva Zagrebačke županije te stalni sudski vještaci Vladimir Zadravec i Ivan Martić.

II. Simpozij o izvlaštenju nekretnina u RH organiziran je sa željom za okupljanjem struke na jednom mjestu, uz prezentaciju najznačajnijih problema u praksi, od nedefinirane cijene rada u RH, problema manjkavih baza podataka s nedovoljno opisa brojnih obilježja nekretnina, netransparentnosti rada tzv. Visokog procjeniteljskog povjerenstva po pitanju izrazito visoko naplaćenih procjena za gradove, županije i državne tvrtke i to višestruko u odnosu na cijene koje naplaćuju vještaci u postupcima izvlaštenja, trajni problem nesprečavanja sukoba interesa, ujednačavanja primjene propisa u praksi i smanjenja štete za vlasnike nekretnina.

Naime, provođenje postupaka izvlaštenja radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama vrlo je važno pitanje kod izgradnje kapitalnih građevinskih projekata. Primjerice, to je rješavano kod realizacije izgradnje Pelješkog mosta, zatim kod izgradnje cesta prema Dubrovniku i Sisku, kod rješavanja infrastrukture u gradovima na Jadranu i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske.

Obzirom na znatno niže procijenjene vrijednosti nekretnina nego prije donošenja Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina s posljedicom velikog broja žalbi i tužbi, pravna struka kao i ostale struke ukazuju na problem načela tzv. prethodnog učinka koje pogoduje korisnicima izvlaštenja, dok su vlasnici nekretnina stavljeni u nepovoljniji položaj. Međutim, rezultat nedovoljno temeljitog i neargumentiranog stava Ustavnog suda RH za ovu problematiku zabrinjava brojne odvjetnike, voditelje postupka izvlaštenja i vještake.

Prema mišljenju mnogobrojnih sudionika II. Simpozij o izvlaštenju nekretnina u RH bio je jednako zanimljiv kaoi I. Simpozij održan 2018. godine. Za očekivati je da će predstavljene teme i stručna predavanja biti poticaj za kvalitetnija rješenja u Republici Hrvatskoj, te je s tim u svezi zaključeno da će HDSViP proučiti njemačke propise i vrlo brzo pokrenuti proceduru rasprave o novom kvalitetnijem pravnom rješenju u ovom području pred nadležnim državnim tijelima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon