OBLJETNIČKA IZLOŽBA RIJEČKE GALERIJE KORTIL

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

U petak, 13. svibnja 2022. riječka Galerija Kortil otvara drugu tematsku obljetničku izložbu povodom 25 godina svoga djelovanja. Kustosku koncepciju izložbe pod naslovom “Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos” potpisuje Iva Körbler.

Galerija Kortil ovom izložbom predstavlja plejadu umjetnika koji su u galeriji održali svoje samostalne izložbe tijekom proteklog razdoblja. Radi se o djelima umjetnika bez čijeg doprinosa se ne može zamisliti povijest moderne i suvremene hrvatske likovne scene.

U svojoj izložbenoj koncepciji, kustosica Iva Körbler predstavlja problemski temu pejzaža i motiva iz prirode koji karakteriziraju brojne opuse značajnih hrvatskih umjetnika. Kroz djela Đure Sedera, Borisa Bućana, Jagode Buić, Nives Kavurić Kurtović, Vatroslava Kuliša, Matka Trebotića, Šime Perića, Ede Murtića, Peruška Bogdanića, Brune Mascarellija, Petra Dolića, Ante Kuduza, Dine Trtovca, Dalibora Paraća, Baneta Milenkovića, Dalibora Jelavića i Lidije Šeler tematizirat će se morfološki i stilski različit pristup pejzažu i prirodi, kao i značajna tema Juga, mora i mediteranskog pejzaža koji se javlja u njihovim djelima.

U suprotstavljanju apstraktnog i figurativnog pola, jače ili manje izraženog kolorizma, slabije ili više dinamizirane geste, odnosno, ekspresije ili intimističkog pristupa materiji i temi otkriva se važna dionica hrvatskog suvremenog slikarstva – ali i skulpture – koja se u kontinuitetu polarizira između naglašene ekspresije i kolorističke, lirske, meditativne apstrakcije, kao i prijelazima reduciranog motiva koji ne gubi prepoznatljiva obilježja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon