OBILJEŽAVANJE DANA HRVATSKE GLAGOLJICE I DANA NSK

Tekst: Panopticum/N. Jelić

Foto: NSK/Ured predsjednika

Svakog  22. veljače obilježavamo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, spomendan Republike Hrvatske koji je Hrvatski sabor službeno proglasio na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Povodom toga, predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na obilježavanju 416. obljetnice njezina postojanja koji se slavi danas kao Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice kao spomen na 22. veljače 1483.  godine kada je, prije 540 godina, tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku i najstarija knjiga otisnuta glagoljicom, “Misal po zakonu rimskoga dvora”.

„Mi pripadamo zapadu i dio smo zapadne kulture, zapadnog kulturnog kruga. Međutim, to je samo djelomično točno“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju dodavši kako ne znamo gdje je tiskan ‘Misal’, prva knjiga na hrvatskom jeziku, ali znamo da je ona zapadna zato što je katolička u onoj mjeri u kojoj je katoličanstvo isključivo zapadno.

„Ona je isto tako glagoljaška, a u tom glagoljaštvu i korijenima koje je pustio možemo govoriti kao i o nečemu što i nije baš zapadno“, kazao je te podsjetio kako je glagoljica pismo koje su napisali grčki svećenici prije podjele kršćanstva.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, državni tajnik i izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Ivica Poljičak, ministar znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovan Fuchs i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković. Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević predstavila je postignuća Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u protekloj godini te su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos radu, razvoju i promidžbe Knjižnice te za poticanje, potporu i sudjelovanje u ostvarenju njezinih razvojnih programa.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon