NOĆ MUZEJA 2023. U VARAŽDINSKOM MUZEJU VATROGASTVA 

Tekst: HVZ

Foto: Muzej hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva iz Varaždina pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju NOĆ MUZEJA koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak, 27. siječnja 2023. godine. Ovogodišnja manifestacija u Muzeju hrvatskog vatrogastva je u znaku vatrogaskinja.

Uz predavanje i razgovor na temu “Žene u vatrogastvu” i priču o ulozi žena te njihovom angažmanu u modernom hrvatskom vatrogastvu, svoja iskustva rada u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima predstavit će vatrogaskinje iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Središnje događanje manifestacije je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”. Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu gašenja požara i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve prošle kroz „vatreni zid“, svojevrsnu barijeru koja je priječila ženama da se bave “muškim poslom” – preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu. Izložba je realizirana u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Posjetitelji će također moći vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon