NAPULJSKA TETRALOGIJA ELENE FERRANTE NA DASKAMA ZAGREBAČKOG HNK

Tekst: B. D.

Foto: RAI 1

HNK u Zagrebu za kraj kazališne sezone 2021. godine priprema adaptaciju slavnog romana “Genijalna prijateljica” talijanske spisateljice Elene Ferrante. Priču autorice o ženskom prijateljstvu, patrijarhatu i poslijeratnom siromaštvu na talijanskom jugu postavit će redatelj Paolo Magelli, i sam Talijan. Naime, taj prvi dio tzv. napuljske tetralogije prati jedanaestogodišnje Elenu Greco i Lili Cerullo, a za kazališno uprizorenje se neće angažirati djevojčice, nego će ih igrati šest glumica, najavljuje redatelj koji smatra Elenu Ferrante jednom od najinteresantnijih književnih pojava današnjice.

Dramaturgiju predstave u zagrebačkom HNK potpisuje Željka Udovičić Pleština, koja navodi da je u romanu izvrsno dočaran mediteranski duh i mentalitet te dana socijalna analiza koja pruža mogućnost preispitivanja prednosti i mana tog vremena. Nadalje, u HNK navode da će u svakom slučaju biti više nego interesantno vidjeti predstavu, budući je Ferrantin roman zahtjevan za postavljanje na scenu obzirom da se radi o široko zahvaćenoj slici predgrađa Napulja, s mnogo likova i njihovih međusobnih dramskih odnosa.

Podsjetimo, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu još je prošle sezone najavilo premijeruGenijalne prijateljice” Elene Ferrante. Među kazališnom publikom bio je to jedan od najiščekivanijih naslova u  sezoni zagrebačkog HNK 2020. godine. Međutim, pandemijske mjere odgodile su premijeru koja nam, ipak, stiže u ovogodišnjem kazališnom razdoblju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon