RF: NA SPOMENIKU DOMOVINI PODIGLI SPOMENIK DRUŠTVENOJ IMOVINI

Tekst: D. B.

Foto: RF

Katarina Peović i Radnička fronta potpomognuti Novom ljevicom i SRP-om izdali su zajedničko priopćenje za javnost koje donosimo u nastavku. Prije izjave su mladi iz Radničke fronte razvili transparent s preko 900 poduzeća koja su prošla pretvorbu i privatizaciju te su za vrijeme izjave stajali s grafikama koje su predstavljale neke od poznatijih poduzeća koja su prošle kroz ono što je, smatraju, pljačka.

„Privatizacija je pljačka. Njom je ono što je pripadalo svima nama predano u ruke privatnim vlasnicima. Privatizacijama je često prethodilo namjerno uništavanje poduzeća, što je i po zakonima kapitalističke države kažnjivo. Unatoč brojnim nepravilnostima, nitko nije kažnjen za kriminalnu privatizaciju koja je iza sebe ostavila brojne nezaposlene i devastiranu ekonomiju.“ – poručila je predsjednička kandidatkinja dr. sc. Katarina Peović na zajedničkoj izjavi za medije s Radom Borić (Nove ljevica) i Vesnom Konigsknecht (Socijalistička radnička partija).

Takav scenarij se upravo odvija u Đuri Đakoviću, poduzeću koje je dokazalo da je u stanju dobro poslovati, ali se uništava namjernim lošim poslovanjem i isisavanjem novca, ocjena je Peović koja je nadodala da se i danas manpulirana radnicima kao što je slučaj u Krašu gdje su radnici pod pritiskom prodavali dionice, o čemu je najavila nove informacije koje je Radnička fronta dobila od radnika.

Neovisnost i samostalnost su za Hrvatsku opterećenu Tuđmanovim naslijeđem, tvrdi, samo prazne riječi jer je Hrvatska danas zemlja na europskoj periferiji koju zapadni kapitalistički centri koriste kao izvor jeftine radne snage i prostor za plasman svojih proizvoda, dok Vlada predstavlja izvršitelje briselskih i MMF-ovih direktiva o zatvaranju preostale industrije i uvođenju tržišne logike u sve pore društva, pa i obrazovanje i zdravstvo.

Zbog svega ovoga je prilično neobično da se 20 godina nakon Tuđmanove smrti gotovo svi predsjednički kandidati predstavljaju kao pravi Tuđmanovi nasljednici, pa čak i oni koji se kite crvenom bojom i koje se predstavlja kao ljevičare.

„Tuđman je borce za ljudska prava i neovisne novinare difamirao kao crvene, zelene i žute vragove“, osvrnula se Rada Borić, dodavši kako Tuđmanovi nasljednici i danas nastavljaju njegovu antidemokratsku tradiciju potkopavajući društvene temelje poput antifašizma i sekularizma.

Za Borić je Tuđman autoritarni vođa od kojega se sve više nastoji proizvesti mit revizijom onoga što se zbilja dogodilo – legalizirana pljačka, podjela Bosne i Hercegovine i jedno autoritarno izolirano društvo. „Sve to se nastoji retuširati rukom na srcu i domoljubnim napjevima”- dodala je.

Vesna Konigsknecht je dodala kako se nacionalizmom nastoji prikriti ono što stoji u temelju hrvatskog i svakog drugog kapitalističkog društva – podjela na klase s različitim i često suprotstavljenim interesima. Za nju socijalistička Hrvatska nije bila idealna, ali je predstavljala bolje i pravednije društvo. Upravo te elemente, poput društvenog vlasništva, nastojimo vratiti – ustvrdila je.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon