MILANOVIĆEV KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA PREDSJEDA DRŽAVNIM IZBORNIM POVJERENSTVOM KOJE NADZIRE IZBORE I IZBORNE KRAĐE

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Jedna od hrvatskih ustavnih eksperata, profesorica Sanja Barić sa Sveučilišta u Rijeci, komentirala je u medijima i na društvenim mrežama najavu predsjednika RH Zorana Milanovića prezentiranu na press konferenciji SDP-a da će se kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor, koji će se održati 17. travnja 2024. godine.

Slučajno ili ne, Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VRH), nekad sudac jednog od nakorumpiranijih sudova u Hrvatskoj, sada predsjednik VRH, Radovan Dobronić predsjeda Državnim izbornim povjerenstvom koje nadzire izbore ali i izborne krađe. Ovom prilikom valja podsjetiti kako je upravo Radovan Dobronić kao predsjednik VRH kazneno prijavljen USKOK-u tijekom prošlogodišnjeg suspektnog štrajka sudaca. Dakle, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva koji je i sam prijavljen za kršenje Ustava povodom nedavnog štrajka sudaca sada će odlučivati o protuustavnosti kandidature predsjednika Republike? U nastavku teksta donosimo osvrt profesorice Barić na okolnost kandidature Zorana Milanovića na slijedećim parlamentarnim izborima, i to kako slijedi:

  1. PRH se NE MOŽE kandidirati na izborima dok obnaša tu dužnost! Položaj PRH je jamac stabilnosti vlasti. Nestranačka osoba. Nadstranačka pozicija IZDVOJENA iz stranačke dnevnopolitičke pozicije (uz iznimku nekoliko ovlasti vezanih za vojsku, vanjsku politiku i sigurnosne službe).
  2. Ostavku mora podnijeti odmah, planira li doista to što je rekao da planira. Odmah. Danas.
  3. Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima RAVNO JE UDARU NA USTAVNI POREDAK RH!
  4. Ustavni sud RH MORA još DANAS, najkasnije SUTRA UJUTRO to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH.

Sva daljnja pitanja dolaze poslije.

Prvo pitanje, kada da ostavku, tko ga zamjenjuje? Nema druge nego dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, G. Jandroković.

Drugo pitanje, ne bi li se onda izbori za novog PRH trebali odviti prije parlamentarnih? To je dobro rješenje, da, a raspisuje ih Vlada. Ali, što ćemo s činjenicom da su izbori već raspisani? Tko će ih “odpisati”? Nema toga, opet samo Ustavni sud, a to je isto složeno tumačenje.

I što to sve znači za pasivno biračko pravo G. Jandrokovića? Ako on zamjenjuje Milanovića, može li davati mandat čak i ako je njegova stranka u pitanju? A tko će, ako on neće? Onda se valjda ne može ni kandidirati…

Svakako, JASNO je: Zoran Milanović se NE MOŽE KANDIDIRATI NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR DOK OBNAŠA DUŽNOST PREDSJEDNIKA RH! Svatko tko tvrdi drugačije i radi drugačije vrši udar na ustavnopravni poredak RH. To nije i ne može biti odgovor na sve druge zabrinutosti koje smo imali ranije. Ubojstvo ne rješava ranije ubojstvo. Nema dalje. Sve u svemu, ustavnopravna katastrofa i krajnji udar na Ustav RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon