SDP I BORBA PROTIV KORUPCIJE

Tekst: Panopticum/SDP

Foto: GI

Nakon što su čelnici parlamentarnih stranaka SDP-a, HSS-a, HSU-a i SNAGA-e potpisali zajedničku Deklaraciju o borbi protiv korupcije u ponedjeljak, 4. studenog 2019. u Novinarskom domu u Zagrebu, SDP je objavio na svojim internetskim stranicama potpisani dokument Deklaracije. U nastavku teksta donosimo prigodne izjave koje su tom prilikom izrekli čelnici stranaka te poveznicu na dokument sa svim točkama Deklaracije: http://www.sdp.hr/politike/deklaracija-borbi-korupcije/?fbclid=IwAR2JXvBYQ7R0JPn5ZqD-nuFXpDXbDbwEOJ-VHu27jHOVIYLsEqNBhGARbT0

PODACI TIH

Prema podacima Transparency internationala Hrvatska (TIH) na ljestvici percepcije korupcije u zadnje tri godine Hrvatska tone među sve korumpiranije zemlje na svijetu. Naime, korupcija se u javnom sektoru u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom te je znak i posljedica loše vlasti. Međutim, posljednja  istraživanja u RH pokazuje da bi samo 4 posto građana prijavilo korupciju, odnosno 96 posto građana to ne bi učinilo. Navedeni podaci ukazuju na potrebu podizanja javne svijesti o važnosti prijavljivanja korupcije koje treba rasti usporedno s jačanjem integriteta tijela javne vlasti te učinkovitosti pravosuđa, a borba protiv korupcije bi trebala predstavljati jedan od najvažnijih segmenata političkog djelovanja.

PRIGODNE IZJAVE BERNARDIĆA

“Iz primjera vladajućih vidljivo je da korist od nje imaju moćni i nedodirljivi, a štetu imaju svi ostali, posebno oni koji se drže reda. Hrvatska je osiromašena i opljačkana zemlja, a neki su se na tome obogatili. Na primjeru ove korumpirane Vlade vidimo da se neki i dalje bogate i posljedice takvog stanja su katastrofalne, a situacija u pravosuđu nikad nije bila gora.”

“To nas i ne treba čuditi jer su najkorumipranije zemlje upravo one koje imaju najlošije pravosuđe. Velika korupcija i loše pravosuđe idu ruku pod ruku.”

“Kada se počinitelji procesuiraju, a to je nažalost vrlo rijetko, ti procesi traju dugo, često i bez rezultata i to je uništilo vjeru građana u institucije, pravosuđe, DORH, Vladu, predsjednicu.”

“Ova Deklaracija pokazuje spremnost i namjeru, ali je ona i obećanje da postoji politička volja i dužnost za borbu protiv korupcije. Politika za nas nije vlast, već odgovornost. Vlast za nas nije cilj, već sredstvo da u Hrvatskoj omogućimo dostojanstven život svakom čovjeku. Vlast ne smije biti korumpirana. Ja i dalje vjerujem da Hrvatska ima potencijal, ali samo ako ju vode ljudi koji će joj služiti, a ne oni koji se od nje bogate i koji ju pljačkaju.”

OPTIMIZAM KREŠE BELJAKA

“Dok se to ne dogodi mi nećemo moći naprijed. Gledajući sve vas danas jako sam optimističan. Vjerujem u bolju i drugačiju Hrvatsku i u njene građane koji žele Hrvatsku po svojoj mjeri, a ne po mjeri lopova i uhljebničke sekte koja se zove HDZ.”

HRELJA O KULTURI KORUPCIJE

“Stvara se dojam da uspijevaju samo bogati, ali ako se odmaknemo od materijalnog ono što korupcija čini je gore od samog čina otimačine javnog novca. Ona ubija svaku nadu u budućnost ove zemlje i bolje sutra i igra se s čovjekovim osjećajem vlastite vrijednosti.”

TERAPIJA GORANA ALEKSIĆA

“Korupcija i klijentelizamsu su rak rana našeg društva a antikorupcijska deklaracija je temelj za promjene u Republici Hrvatskoj.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon