JE LI SUDAC DOBRONIĆ NOVI MAČAK U VREĆI PREDSJEDNIKA RH?

Tekst: Panopticum

Foto: Borna Filic/PIXSELL

U petak, 6. kolovoza 2021. u ponoć istječe rok za natječaj za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Naime, kao što je poznato, već mjesecima traju prijepori između Pantovčaka i Banskih dvora oko izbora predsjednika, odnosno predsjednce Vrhovnog suda. Zoran Milanović je prvotno inzistirao na svojoj kandidatkinji profesorici Zlati Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, međutim, HDZ-ova parlamentarna većina se tom imenovanju usprotivila zbog toga što je prof. Đurđević kao kandidatkinja predsjednika RH ignorirala natječajnu proceduru. Osim toga, Zlata Đurđević je bila umoćena i u postupak donošenja spornog zakona, u javnosti poznatog pod nazivom “Lex Perković”.

KONTAMINIRAN NATJEČAJ

Prema do sada dostupnim informacijama na posljednji natječaj su se već javili sudac Marin Mrčela koji već vrši dužnost predsjednika Vrhovnog suda otkako je predsjedniku VSRH Đuri Sessi istekao mandat te sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Radovan Dobronić. Osim njih, a prema neslužbenim informacijama, očekuje se i kandidatura suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića.

Međutim, po pitanju izbora predsjednika Vrhovnog suda, izgledno je da će i treći natječaj, odnosno javni poziv biti kontaminiran. Naime, prema neslužbenim informacijama iz relativno dobro informiranih odvjetničkih krugova u Zagrebu, a i šire, čini se da i najnoviji kandidat predsjednika RH nije bez grijeha. Iako u javnosti zaštićen aureolom pravednika u sudskom predmetu “švicarac” čini se prema šturim i zasad nepotpunim informacijama kako se iza suca Radovana Dobronića valja pravosudno blato nekih drugih, javnosti manje poznatih sudskih predmeta, u kojima je donosio sporne odluke na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

ZVONILI STE, MILORDE?

Slučajno ili ne, Trgovački sud u Zagrebu zajedno s Visokim trgovačkim sudom je već odavno označen kao jedno od najkorumpiranijih mjesta u hrvatskom pravosuđu na kojima je do sada kazneno procesuirana i osuđena tek nekolicina sudaca budući USKOK i DORH dobivene kaznene prijave protiv uvaženih pripadnika sudačkog ceha uglavnom samo evidentiraju ali ih ne procesuiraju iz samo njima poznatih razloga. Hoće li uspostava novog ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Luxembourgu na čijem se čelu nalazi Glavna tužiteljica EU, Laura Codruţa Kövesi, promjeniti tu neuobičajenu hrvatsku kazneno-pravnu praksu, tek treba vidjeti. Do tada, utjecaj politike na hrvatsko pravosuđe ostati će i dalje poput scena iz popularne tv-serije “Zvonili ste, milorde?”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon