MATICA HRVATSKA: PREDAVANJE O TUMORIMA DR. ANDREJE AMBROVIĆ RISTOV

Tekst: D. Hrupec

Foto: HRT

U organizaciji Odjlela za prirodoslovlje i matematiku MH u srijedu 29. ožujka 2023. s početkom u 18 sati  u Dvorani Jure Petričevića Matice hrvatske u Zagrebu održati će se predavanje prof. dr. sc. Andreje Ambriović Ristov pod nazivom “KAKO NORMALNE I TUMORSKE STANICE KOMUNICIRAJU S OKOLIŠEM?”

Naime, stanice čovjeka su u stalnom kontaktu s drugim stanicama i izvanstaničnim matriksom stvarajući različite tipove adhezija. Adhezije osiguravaju fizički smještaj stanica na određenom mjestu te provode signale između stanica kao i između stanica i izvanstaničnog matriksa.

Promjene u proteinima koji grade adhezije jedno su od glavnih obilježja tumorskih
stanica i zato predstavljaju potencijalne mete za terapiju. U predavanju ću biti prikazane vrste adhezija u normalnim stanicama i promjene adhezija u tumorima. Poseban naglasak će biti na promjenama u integrinima te kako one utječu na osjetljivost tumorskih stanica na terapiju što će biti ilustrirano na bazi vlastitih rezultata.

Prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov je znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković gdje vodi Laboratorij za staničnu biologiju i prijenos signala. Započela je znanstvenu karijeru istraživanjem adenovirus-vektorskih cjepiva koja su nedavno korištena protiv bolesti Covid- 19. Budući da adenovirusi koriste integrine kao receptore, svoja je istraživanja ubrzo proširila na ulogu integrina u tumorskim stanicama, a posebice na utjecaj integrina na osjetljivost tumora na terapiju, čime se danas intenzivno bavi. Usavršavala se u Francuskoj, a predaje na doktorskim studijima u Hrvatskoj. Dosad je sedam puta bila gostujući profesor u Francuskoj i Italiji. Dobitnica je nagrade Ravnatelja Instituta Ruđer Bošković za doprinos Institutu i općem dobru, a knjiga “Metode u molekularnoj biologiji”, čija je glavna urednica, nagrađena je nagradom Josip Juraj Strossmayer za najbolju knjigu u području znanosti 2007. godine. Aktivna je u popularizaciji znanosti te u medijima kao članica Znanstvenog savjeta Vlade
Republike Hrvatske za borbu protiv pandemije COVID-19.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon