KUD KOLEDIŠĆE S OTOKA MURTERA NASTUPIO NA FESTIVALIMA U MOLISEU I RIMU

Tekst: E. T.

Foto: KUD Koledišće

Kao predstavnici Hrvatske, od 30 rujna do 2. listopada 2022. u Italiji je KUD Koledišće iz mjesta Jezera s otoka Murtera nastupio na dva zanimljiva kulturna događaja – na etno festivalima u Moliseu i Rimu. U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju s gostovanja KUD Koledišće u Italiji.

Prvi nastup koji su organizirale Udruge “Jedna Musika“ iz Kruča (Acquaviva Collecroce) u suradnji s Udrugom “Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“ (Mosaico Italo Croato Roma) održao se u Moliseu pod nazivom “MOLIZAIKO 6“ a predstavljao je šesti susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske. Zapaženi nastup članovi KUD Koledišća s otoka Murtera imali su izvedbom narodnog plesa, Blagdansko Koledišće – od kola do promenade te Jezerski mornarski bal.

MOLIZAIKO je osmišljen kao projekt koji se organizira prve subote u listopadu a izvodi se u suradnji sa svim talijanskim općinama moliških Hrvata. U izvedbi projekta aktivno su uključene i ostale hrvatske udruge koje djeluju na području Molisea. Projekt je osmišljen kao niz prezentacija u jednoj lepezi ideja različitih sadržaja: glazbenom, pjesničkom, eno-gastronomskom i izlagačko-programskom. Osim iz Hrvatske, sudjelovale i folklorne skupine iz Ukrajine, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Italije, Madagaskara i Palestine.

Nadalje, u nastavku mini turneje po Italiji, KUD Koledišće je također nastupio na 2. Međunarodnom festivalu folklora “CRoETnO Festival” koji se održao u Rimu 2. listopada 2022. Osim folklornih nastupa, središnji događaj u Rimu bila je revija narodnih nošnji, na kojoj je drugu nagradu za najljepšu mušku narodnu nošnju dobio Gašpar Klarin koji je predstavio nošnju s kraja 19. i početka 20. stoljeća obnovljenu prema originalu iz Jezerske zavičajne zbirke – crvena kapa, bijela košulja, “kružet na toke, koporan, žuti pas, crne gaće i postole”, i sat na “kadene”.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon