KNJIŽEVNIK MIRO GAVRAN IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA MATICE HRVATSKE

Tekst: R. F. J.

Foto: MH

U subotu, 6 studenog 2021. održana je u Zagrebu Glavna izborna skupština Matice hrvatske (MH) na kojoj je izabran novi predsjednik Miro Gavran. Novi predsjednik MH predložen je na izbornoj skupštini od strane Ogranka MH iz Dubrovnika. Uz Gavrana, za mjesto predsjednika kandidat je bio i dosadašnji čelnik Matice Hrvatske Stipe Botica. Osim predsjednika Gavrana, na novi četverogodišnji mandat izabrani su i članovi Predsjedništva MH, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda. Za Glavnog tajnika Matice hrvatske izabran je Marijo Dominiković. Ovim izborima Matica hrvatska ulazi u 180. godinu od osnutka, koja se obilježava sljedeće godine.

Književnik Miro Gavran rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. godine. Piše drame, romane, pripovijetke. Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Gavran je najizvođeniji hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Osim toga, Miro Gavran je trenutno jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon