KEMIJA I ARHITEKTURA – PREDAVANJE DR. NENADA RAOSA U MATICI HRVATSKOJ

Tekst: D. Hrupec

Foto: Tripoto

Povodom izlaska knjige “Kemija – muza arhitekture”, u srijedu 15. veljače 2023. s početkom u 18 sati u Dvorani Jure Petričevića Odjel za prirodoslovlje i matematiku i Odjel za školstvo Matice Hrvatske u Zagrebu organiziraju predavanje dr. Nenada Raosa pod nazivom KEMIJA I ARHITEKTURA.

Arhitektura se bavi zgradama (visokogradnjom), a kemija molekulama, deset milijarda puta manjim objektima. Temelje se i na različitim silama: arhitektura svladava gravitaciju, dok se kemija u postizanju svojih ciljeva koristi elektromagnetskom silom. No unatoč razlikama, obje se discipline temelje na strukturi, pa će na predavanju biti upravo o tome riječ, naime o usporedbi arhitektonskih i molekulskih struktura. Neke su molekulske strukture realizirane u arhitekturi, poput Atomiuma u Bruxellesu, dok su geodetske kupole Richarda Buckminstera Fullera nesvjesna primjena načela izgradnje molekula u arhitekturi.

Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, je kemičar, umirovljeni znanstveni savjetnik u trajnome zvanju. Osim znanstvenih i stručnih radova iz strukturne, teorijske i bioanorganske kemije, koautor je dva sveučilišna udžbenika za predmet „Dizajniranje lijekova“ te desetaka stručnih radova iz povijesti znanosti. Sedam je godina uređivao časopis Prirodu, te nekoliko godina rubriku „Kemija u nastavi“ u časopisu Kemija u industriji. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti. Napisao je stotine znanstveno-popularnih članaka te 15 znanstveno popularnih knjiga; sada piše za časopise Meridijani, Čovjek i svemir te mrežne stranice Bug online i Panopticum. Posljednju knjigu, “Kemija – muza arhitekture”, koja je objavljena prošle godine, napisao je u koautorstvu s arhitektom i povjesničarem umjetnosti Zvonkom Pađanom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon