JE LI SESSA ZAŠTITIO PIJANOG SUCA MIŠKULINA?

Tekst: D. P.

Foto: VSRH/R. B./J. N./HRT

Skandal s načinom vođenja sudskog postupka na riječkom Kaznenom sudu, prilikom čega je, najvjerojatnije, Zlatko Kojundžić – sudac u kaznenom predmetu, za vrijeme rasprave izvršio konzultacije s predsjednikom Županijskom suda Veljkom Miškulinom rezultirao je brojnim reakcijama i dodatnim informacijama koje ukazuju na umreženost riječkog sudačkog klana, kao i povezanost s politikom i policijom. Sudačka nedodirljivost, arogancija i bahatost te nestručnost i nerad, za kojeg su preplaćeni, već davno je izašla iz okvira svake kontrole zbog čega društvo trpi nesagledive posljedice.

Bahatost predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina, ali i kolegijalna solidarnost predsjednika Vrhovnog suda iz Zagreba Đure Sesse, teško kompromitira obojicu, pogotovo zbog toga što su zbog zataškavanja obojica prošli bez ikakvih sankcija, a radilo se spašavanju kolege koji je upravljao automobilom u, malo je reći, pijanom stanju!

Zbog očite namjere da se cijeli slučaj “stavi pod tepih”, anonimnom poštom obaviješten je riječki Pokret optpora da je sudac Veljko Miškulin vozio pijan, ali da zbog toga neće podnijeti nikakve sankcije. Na takav način ne demonstrira se građanska jednakost pred zakonom.

Kronologija s promilima

Nakon, iz policijskih krugova, dobivene informacije, da se pokušava zataškati pijanstvo suca Veljka Miškulina koji je početkom 2018. godine, vraćajući se iz mjesta Zaluki kod Rijeke, u kasnim večernjim satima upravljao vozilom u pijanom stanju, predstavnici riječkog Pokreta otpora upućuju službeni upit Policijskoj upravi Primorsko – Goranskoj. Traže provjeru informacije o pijanstvu, za volanom, Veljka Miškulina, te o mogućim sankcijama zbog kršenja prometnih propisa i zakona. Tom prilikom, Miškulinu je čak oduzeta vozačka dozvola.

Odgovor koji je napisala policija posredno potvrđuje da je informacija točna, ali o tome ne žele otkrivati detalje.  U odgovoru kojeg potpisuje načelnik PU Primorsko-Goranske – Tomislav Dizdar, navodi se da se odbija zahtjev prava na pristup informacijama o počinjenju prometnog prekršaja Veljaka Miškulina. Da Veljko Miškulin nije počinio prometni prekršaj, policija bi to napisala. Ovako, odbijajući otkriti detalje o Veljku Miškulinu i njegovom prekršaju, policija potvrđuje da se taj događaj uistinu zbio.

Zbog toga Slavica Štota, kao članica riječkog Pokreta otpora upućuje službeni dopis Vrhovnom sudu hrvatske, odnosno njegovom predsjedniku Đuri Sessi koji ne pokazuje nikakvu zainteresiranost za počinjeni prekršaj od strane njegovog riječkog kolege, nego naprotiv, staje u njegovu zaštitu! Umjesto sankcija Miškulinu, Sessa napada zviždačicu.

Umjesto da se obrati policiji i provjeri o kakvom se prekršaju radilo i koliko je Miškulin imao krvi u alkoholu, Sessa se konzultira s Miškulinom što navodi u svojem odgovoru. Prijaviteljici kriminala u svojem dopisu od 25. travnja 2018 odgovara sljedeće: “U povodu vaše predstavke u kojoj upućujete na određene aktivnosti predsjednika Županijskog suda u Rijeci, gospodina Veljka Miškulina, pribavio sam očitovanje predsjednika suda. Iz njegovog očitovanje slijedi, a to se može doznati iz brojnih medijskih napisa da se u određenoj mjeri nalazite u osobnom sukobu s gospodinom Miškulinom. Imajući to u vidu, a vodeći računa da se pred sudovima u Rijeci vodi više sporova u kojima ste vi stranka, ne postoji u dovoljnoj mjeri objektivni odmak od vašeg djelovanja i vaših osobnih interesa nužno vezanih uz postupke u tijeku. Stoga, bez mogućnosti da arbitriram glede vaših navoda ovaj postupak smatram dovršenim glede postupanja u domeni oblasti sudske uprave”.

Sessu, to je vidljivo, ne zanima što se prijavljuje, nego tko prijavljuje, što je nepisano pravilo kojeg se pridržavaju i državna odvjetništva i USKOK, a ne samo Đuro Sessa.

Ovim svojim pisanim dokazom Sessa pokazuje da se konzultirao sa Miškulinom i da je dogovoreno da Miškulinovo pijanstvo i opasna vožnja završi u bespućima kaznenih prijava u policijskim ladicama.

Šota se žali na sadržaj Sessinog odgovora koji se bez ikakvih povoda poziva na medijske objave, umjesto da se bavi meritumom stvari. Šota mu oštro odgovara u svojem stilu, te u post scriptumu ogorčena dodaje: S obzirom da ste odgovor proslijedili i prozvanom Veljku Mškulinu, predlažem da on zauzme vašu fotelju, a vi dođete na njegovo mjesto predsjednika Županijskog suda u Rijeci. Više je nego jasno, tko je kome nadređen!

Pristrani sudac Sessa

Ni ovaj odgovor Sessu nije izbacio iz takta. Ponovo 20. lipnja 2018. godine upućuje dopis prijaviteljici korupcije, kojeg bi bila velika greška ne prenijeti, uz napomenu kako je u odgovoru dao do znanja da ostaje kod svojeg prethodnog odgovora. Tako Sessa odgovara: “Ton i sadržaj ova dva posljednja dopisa potvrđuje moj stav da u ovoj stvari svaka naša međusobna prepiska nema smisla jer se pretvara u suvišnu skolastičku raspravu kojoj nema kraja…. Stoga ponavljam i potvrđujem da u ovoj fazi stvar smatram dovršenom.”

Na kraju je, kurtoazno Sessa Šotu uputio do tijela kaznenog progona, znajući da tamo nema što tražiti, ukoliko Vrhovni sud nije disciplinski, prema nadređenosti, sankcionirao pijanog suca, nego mu je pružio maksimalnu podršku i zaštitu!

Kako će ova neugodna epizoda, između predsjednika Vrhovnog suda RH i predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina, rezultirati na Sessin reizbor za suca Vrhovnog suda, ostaje da se vidi, ali da mu neće ići u prilog, to je više nego jasno.

Što se tiče Sesse, u pravničkim krugovima postoje stanovite informacije koje treba provjeriti kako je za vrijeme njegovog sudovanja na Općinskom sudu u Zagrebu, uvijek bio na strani krupnog kapitala, a posebno je pogodovao u pozitivnom rješavanju sporova gdje je jedna od stranaka bila Zagrebačka banka. Pomažući Zagrebačkoj banci, Sessa je posredno pomagao i svojevremeno odbjeglom tajkunu Josipu Guciću, koji je bio bančin partner.

Sessina bahatost, vidljiva kroz njegove odgovore, utemeljena je u činjenici da ga je na ovo mjesto predložila bivša predsjednica, Riječanka, Kolinda Grabar Kitarović, kao, svojevremeno, nova članica Trilateralne skupine. Slučaj s Miškulinovim pijanstvom spretno je povezao navedene činjenice. Do konfrontacije s predsjednikom Milanovićem, Sessa je uvijek imao izbalansirane odnose s aktualnom politikom što mu je, vjerojatno i omogućilo uspon u sudačkoj hijerarhiji.

Štiti li Sessa kapitalnog manipulatora?

Je li Sessa pogriješio kada je stao u zaštitu pijanog Miškulina, postat će jasno ukoliko se detaljnije prouči Miškulinova imovina prezentirana kroz obavezne imovinske kartice koje moraju ispunjavati i suci.

Prema aktualnim imovinskim karticama, koje su dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća, imovina i bogatstvo predsjednika riječkog Županijskog suda sastoji se od jednog stana površine 94 kvadratna metra, čije je vrijednost 1.4 milijuna eura, posjeduje umjetničke slike, vrijedne, kako on navodi 200.000 kuna, posjeduje Audi Q3 od 280.000 kuna, a uspio je uštedjeti i 370.000 eura, uz stalna primanja, kao predsjednika Suda, primanja u bruto iznosu od 36.000 kuna.

Zanimljivo je usporediti Miškulinove podatke iz njegove imovinske kartice iz 2013. godine pri čemu se mogu uočiti znatne kapitalne razlike koje su nastale u razdoblju od 7 godina. Tako je Miškulim navedene 2013. godine posjedovao, također stan u Rijeci od 98 kvadrata, dakle, u međuvremenu je stan promijenio, jer je njegov sadašnji manje kvadrature. Tada je prijavio i 960 m2 građevinskog zemljišta u Gorskom kotaru, koje je kupio kreditom kojeg je otplatio; imao je Audi A4 iz 2003. i Renault megane, a posjedovao je i 40.000 eura štednje, a tadašnja plaća mu je bila 19.000 kuna uz dodatne prihode zbog rada u izbornim povjerenstavima.

Nesrazmjer imovine i primanja

Uspoređujući podatke iz Miškulinovih imovinskih kartica iz 2013. i 2021. godine uočljiv je nerazmjer između respektabilne imovine koju je Miškulin uspio akumulirati u razdoblju od 7 godina i njegovih realnih prihoda. Usporedbom podataka, za 2013. godinu Miškulin prijavljuje štednju od 40.000 eura koja do 2021. raste na 370.000 eura, dakle, za 7 godina je uštedio 330.000 eura.

No, Miškulin nije svo vrijeme ima plaću kao predsjednik Županijskog suda od 36.000 kuna, jer 2013. godine prijavljuje plaću od 19.000 kuna. Tek 2021. ima plaću od 36.000 kuna. Ukoliko pretpostavimo da je 3 godine primao plaću od 19.000 kuna, a posljednje 4 godine 36.000 kuna, tada bi za 7 godina mogao uštedjeti 370.000 kuna. Što bi teoretski moglo odgovarati prihodima i akumuliranom kapitalu, pod uvjetom da ništa ne troši. Ali postoji jedan mali problem. Prijavljena plaća je u bruto iznosu, zbog čega se cijela računica drastično mijenja. Neto primanja, ona koja se dobivaju “na ruke”, iznose oko 50 posto bruto iznosa, zbog čega se ruši Miškulinova financijska konstrukcija i dolazimo do ukupnih neto primanja od 1.206 milijuna kuna, odnosno “samo” 160.000 eura u razdoblju od 2013. do 2021. Pod pretpostavkom da ništa od tih primanje nije potrošio, te da je sve troškove života fiancirala njegova supruga, sa 160.000 eura, plus prethodno ušteđenih 40.000 eura, nije mogao akumulirati 370.000 eura štednje, koliko ima u banci! Dakle, Miškulinova razlika između prihoda i prijavljene ušteđevine iznosi 170.000 eura!

Kako je Miškulin zaradio i stekao 170.000 eura “viška” na svojem bankovnom računu, i od koga je to primio, to su pitanja koja bi predsjedniku Županijskog suda u Rijeci trebala postaviti Porezna služba Ministarstva financija. Ove razliku Miškulin teško može opravdati redovnim primanjima te drugim dobicima, kao što su to npr. honorari za rad u izbornom povjerenstvu.

Dakle, uz postojeća neto primanja koja umanjuju njegov bruto iznos za oko 50 posto, nemoguće je, uz legalne prihode, deponirati 370.000 eura ušteđevine. Miškulin nije prijavio nikakve izvanredne dobitke niti je imao neke dobitke na igrama na sreću, jer bi to prijavio, pa je više nego očito da na računu ima 170.000 eura viška.  Kako predsjednik Županijskog suda može doći do neregistriranih prihoda od 170.000 eura, israživaći kriminala i korupcije na hrvatskim institucijama i proganjani zviždači, vrlo lako i jednostavno bi odgovorili na to pitanje.

S obzirom da se kroz njegove prijave vidi kako je u međuvremenu promijenio stan, koji se danas za 4 kvadratna metra manji nego prethodni, pretpostavlja se da je i preseljnje i adaptacija novog stana uzrokovala dodatne troškove za Miškulinove, pa su i to novi iznosi koji opterećuju labavu prihodno-rashodnu Miškulinovu kalkulaciju, a tu treba dodati i  kupljene umjetnine.

Rijeka kao baza

Predsjedniku Županijskog suda Rijeka je njegova osnovna baza za profesionalnu karijeru, pa je logično za očekivati da kroz njegovih 40-tag godina sudovanja na riječkim sudovima dobro pozna političku strukturu grada i županije kao i drugi kriminalni milje na ovom prostoru. Prema podacima iz njegove biografije, Miškulim je profesionalnu karijeru započeo kao sudski pripravnik – volonter na Općinskom sudu, gdje je radio od početka 1979.  Sucem Kaznenog odjela na Općinskom sudu u Rijeci postavljen je 1983. godine, a istražnim sucem, tadašnjeg riječkog Okružnog suda, imenovan je 1986. godine. Na istu funkciju – istražnog suca, ali Županijskog suda, dolazi početkom siječnja 1994. godine. U prosincu 2001. godine imenovan je prvi put predsjednikom Županijskog suda, na kojoj ostaje i do danas, s time da mu je Državno izborno povjerenstvo 2018. godine  produžilo mandat za nove 4 godine, dakle, ako neće biti nekih promjena, do 2022. godine Veljko Miškulin bi trebao biti predsjednik Županijskog suda u Rijeci. Pored funkcije predsjednika Županijskog suda, Miškulin je od 2002. godine i predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Primorsko-goranske županije.

Osobe koje privatno poznaju suca Miškulina tvrde da je ovaj nerazmjer u njegovim imovinskoj kartici samo mali indikator da nešto nije u redu s odnosom između njegovih legalnih primanja i i imovine. Tvrdi se da je njegovo bogatstvo puno veće te da nije prijavio svu imovinu i nekretnine. Što bi se kroz kvalitetnu istragu moglo otkriti teško je reći. Miškulinu se zamjera utjecaj na policiju, druženje s optuženim kontroverznim riječkim  poduzetnikom Mirkom Pavičićem, a nisu mu mrske veze ni sa lokalnim političarima.

Kako će ova afera imati posljedice na Miškulinov status na sudu i Sessinu ponovljenu kandidaturu, vidjet će se uskoro. I na kraju vrijedi spomenuti, da je sucu Miškulinu, oduzetu vozačku dozvolu uredno, bez mnogo buke, policija vratila.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon