IZLOŽBA STAKLENIH PERISKI ZVONIMIRE KARAVIDE U SKLOPU RAPSKOG LIKOVNOG LJETA

Tekst: S. Š. Š./Panopticum

Foto: Marta Soljačić

U srijedu 19. lipnja 2024. u Rabu se otvora samostalna izložba “Autoportret” akademske umjetnice Zvonimire Karavide u Galeriji Pik u sklopu Rapskog likovnog ljeta i u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab. Autorica se izložbom predstavlja skulpturama izvedenim u staklu, koji vremenski variraju od 2016. do ove godine. Zvonimira Karavida kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi. Rapska izložba ostaje otvorena do 19. srpnja 2024. godine.

Zvonimira Karavida kao sadržajno polazište svojih radova uzima niz poznatih motiva iz prirode – motar, perisku i galeba. Medij stakla omogućuje autorici da autentično utjelovi i izrazi snagu, ljepotu i raznolikost prirode koju spaja s dubinom, slojevitošću i kompleksnošću ljudskih emocija.

Koristeći motive uz koje veže vlastita sjećanja i emocije, Zvonimira Karavida razvija vlastitu likovnost u mediju stakla. Njezina djela su krajnje nenametljiva te istovremeno privlače pozornost svojom suptilnošću. Mekoća organskih formi izražava naglašenu povezanost umjetnice s prirodom, ali i njezinim unutarnjim svijetom.

Zvonimira Karavida rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi.

Njezine Staklene periske odabrane su kao godišnje nagrade Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom gospodarskom komorom, izradila je nagrade za manifestaciju „Dani hrvatskog turizma 2023″. Umjetnica živi i radi u Zadru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon