IZLOŽBA MUO “ZAGREB I BEČKE RADIONICE” U GALERIJI “JOSIP RAČIĆ”

Tekst: Panopticum

Foto: MUO

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt koja se otvara 2. lipnja 2022. godine u Galeriji „Josip Račić“ pod nazivom Wiener Werkstätte – Zagreb i Bečke radionice predstavlja dva primjera cjelovito oblikovanih interijera.

Riječ je o izložbi MUO koja se realizira u sklopu EU projekta ART NOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU u kojem Muzej za umjetnost i obrt sudjeluje kao partner. Naime, izložba je dio zajedničke teme projekta – Cjelovito umjetničko djelo (Gesammtkunstwerk), a odredio ju je bečki Muzej primijenjenih umjetnosti (MAK), jedan od partnera.

Izložba se može razgledati od 2. do 12. lipnja 2022. a prezentirati će uz pomoć tradicionalnih, ali i novih medija, izvorne izglede dviju zagrebačkih zgrada koje su bile uređene kao cjelovita umjetnička djela u duhu estetike Bečkih radionica. Radi se o Sanatoriju u Klaićevoj ulici arhitekta Ignjata Fischera i vili Ilić arhitekta Aladara Baranyaija u Zagrebu. Autorica izložbe je dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica zbirke arhitekture Muzeja za umjetnost i obrt.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon