IZLOŽBA MARINKA JELAČE U SAMOBORSKOJ GALERIJI IDEALNI GRAD

Tekst: S. Š. Š.

Foto: CZKIOS

U Galeriji Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad (CZKIOS) od 6. studenog 2020. može se razgledati samostalna izložba akademskog umjetnika Marinka Jelače pod nazivom “Grafička razmišljanja – CIRCULUS VITAE”. Izložba je otvorena do 25. studenog 2020. i može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati.

Autor se zagrebačkoj publici po prvi put predstavlja recentnim radovima unutar kojih propituje čovjekov odnos s prirodom inspiriran prvenstveno bogatstvom i ljepotom života, te njegovim beskrajnim oblicima i bojama. Marinko Jelača je izbor recentnih radova podijelio u četiri tematske cjeline: uterus, godovi, anima i homo, unutar kojih interpretira postulate života. Posebnost ove izložbe leži u činjenici da naglasak nije na samim grafičkim listovima, već na gravurama u boji na lesonitu. Matrice kao temelj stvaranja koje, kako sâm umjetnik kaže, imaju isti, a možda i veći značaj od samog otiska na grafičkim listovima postaju glavni fokus izložbe tako da će posjetitelji imati jedinstvenu priliku u izložbenom prostoru galerije na postamentima pomno promotriti gravure uz pomoć koji je nastao niz grafičkih otisaka predstavljenih na zidovima galerije Idealni grad.

Splitski akademski umjetnik Marinko Jelača diplomirao je kiparstvo 1985. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u svom radu se primarno izražava u mediju grafike. Osim grafičkog tiska bavi se i drugim tehnikama kao što su gravura na drvu, skulpture, pastel i terakota.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon