IVAN GAĆINA – KNJIŽEVNIK SA STOTINU NAGRADA   

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: A. Hammar

Zadar ima što nitko nema. Ima, najnagrađivanijeg književnika u povijesti književnosti. Znam pomislili ste kako je to Tomislav Marijan Bilosnić (TMB). E, nije. Debelo ga „šije“ sugrađanin Ivan Gaćina. Ivan Gaćina rođen je 15. travnja 1981. u Zadru.

Po završetku diplomskog studija poslovnog računarstva na Sveučilištu u Dubrovniku 2010. godine, stekao je akademski stupanj magistra inženjera računarstva, uz počasnu diplomu Cum laude. Trenutno je zaposlen kao srednjoškolski nastavnik elektrotehničke grupe predmeta.

Piše poeziju (uključujući haiku), kratke priče, aforizme i recenzije književnih djela. Član je mnogih udruženja i društava. Radovi su mu prevođeni na nekoliko svjetskih jezika, a dobitnik je više od 100 nagrada na književnim natječajima u zemlji i inozemstvu.

Na međunarodnom festivalu romske poezije „Tamo gde Sava ljubi Dunav“, koji je organiziralo Udruženje romskih književnika odnosi nagradu „Slobodan Berberski“ za životno djelo u oblasti književnog stvaralaštva. Toliko je sličnosti između ova dva autora. Mlađi Ivan, sportskim rječnikom rečeno za prsa prednjači pred TMB. Ali natjecanje je i dalje u tijeku. A o kolikom se broju nagrada radi govori to kako oba autora planiraju izaći s knjigom nagrada, pohvala, diploma… o sebi. S članstvima u akademijama Udruga građana. Nema dana da jedan od njih ne dobije koju „Književnu nagradu“. Prate ih iz dana u dan kao u sportskoj kladionici igrači rezultate. I odmah po nagradi u novine. Čitavi su timovi formirani oko jednoga i drugoga. Nije to mala stvar. S jedne strane tomislavmarijabilosnićolozi s druge strane ivangaćinalozi. Ništa se tu ne prepušta slučaju. Portali i novine se ne zaključuju dok se ne vidi izvješće o jednome ili o drugome. Nema tu „pardona“. Odmah ide tekst na tekst. Timovi u pripravnosti odreagirati na i najmanju vijest.

Mi ostali književnici u gradu Zadru, stavljamo oklade i navijamo u ovoj književnoj areni, za jednoga ili za drugoga u sjeni ovih književnih veličina. Natjecanje traje, opklade se primaju i dalje. T.M.B., ili I.G., pitanje je sada…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon