INVALIDNINE HRVI OTPORNE NA INFLACIJU – KOME SLUŽI ĐAKIĆ?

Tekst: Panopticum

Foto: N1

Povodom političkog prosvjeda pod sloganom ”Dajemo vam otkaz” koji se održao u subotu, 10 .rujna u Zagrebu a uoči kojeg se  HVIDR-a ogradila zajedno sa svojim članovima i predsjednikom Glavnog odbora Josipom Đakić zbog “huškačkih poruka” organizatora usmjerenih rušenju vlade RH, valja napomenuti kako politički poltron HDZ-a pod aureolom braniteljske populacije nalazi vremena i medijskog prostora kako bi obranio lik i djelo partije na vlasti, međutim ta ista osoba nije učinila ništa punih 20 godina kako bi ispravila nepravdu i poništila negativne učinke inflacije kad su u pitanju Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) iz Domovinskog rata.

Nadalje, invalidnine HRVI ne samo da se nisu povećavale, nego ih je vlada Ivice Račana umanjila za gotovo 40 posto od ranjenih HRVI koji su oboljeli smatrajući kako su manje vrijedni od drugih kategorija hrvatskih branitelja. Invalidnine koje su primali pripadnici HRVI prije Račanovih škara do 2000. godine, a koje je operativno proveo tadašnji ministar financija Slavko Linić, iznosile su oko 5.000 kuna. Nakon izmjene i provedbe u praksi invalidnine HRVI od 2000. godine pa sve do danas iznose mjesečno oko 2.700 kuna. Takvoj ponižavajučoj politici nad pripadnicima HRVI i njihovom statusu u društvu odnosile su se do sada sve vlade RH počevši od Račana pa sve do Plenkovića

Da situacija bude gora po čelnika HVIDR-e Josipa Đakića, poznatijeg kao ljubitelja pečene janjetine i mladih odojaka, valja napomenuti kako se isti vrlo dobro pobrinuo u cilju stjecanja osobne koristi kada su u pitanju naknade saborskih zastupnika, iako bi kao predsjednik HVIDRA-e trebao bi biti oličenje poštenja, a ne da prima 1.000 kuna naknade zbog stare majke na mjesečnoj bazi. Kao što je opće poznato i drugi hrvatski branitelji i građani imaju stare roditelje ali ne primaju fantomske naknade. ovom prilikom valja istači da zbog negativnog primjera Đakićevog grabeža cijela država pogrešno gleda na hrvatske branitelje.

Sličan odnos prema populaciji hrvatskih branitelja gaji i nova zagrebačka vlast predvođena gradonačelnikom Tomaševićem koju krasi davanje otkaza djeci poginulih hrvatskih branitelja u gradskim tvrtkama hrvatske metropole.

Za kraj valja istaknuti da unatoč iskrivljenoj slici koja se putem medija plasira u hrvatski javni prostor, pripadnici zajednice HRVI unatoč nanesenoj šteti koju javno trpe dugi niz godina, nisu do sada javno iskazivali nepravdu koju im je nanjela državna politika zemlje za koju su se borili.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon