INVALIDNINE HRVI NISU POVEĆANE VIŠE OD 20 GODINA

Tekst: L. Glembay

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Čini se da nije sve bilo dovoljno loše kada smo projurili kroz dvije godine korone. Naime, u međuvremeneu je svijet postao pasivni sudionik rata između Rusije i Ukrajine, odnosno Rusije i zapadnog svijeta sa SAD-om na čelu. Kao krajnji rezultat toga imamo velike ekonomske posljedice gdje cijene proizvoda u svijetu i u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu a inflacija prelazi dvoznamenkaste vrijednosti. Pritom plaće, mirovine kao i ostala socijalna primanja građana Republike Hrvatske ne prate galopirajući trend svih sastavnica košarice potrošačkih dobara.

Podsjetimo, potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u lipnju 2022. godine 12,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena energije i hrane.

LINIĆEVE ŠKARE

Među ugroženi dio hrvatske populacije čije je mjesečne naknade razarajuća inflacija dobrano načela su i korisnici invlalidnina odnosno Hrvatski ratni vojni invalidi (HRVI) iz Domovinskog rata kojima je organizam oštećen najmanje 20 posto. Osim trenutne galopirajuće inflacije koja prijeti cijelom društvu, korisnicima HRVI-a invalidnine nisu povećane više od 20 godina odnosno od 2000. godine i dolaska Račanove koalicije na vlast nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Međutim, invalidnine HRVI ne samo da se nisu povećavale, nego ih je tadašnja Račanova vlada umanjila za gotovo 40 posto od ranjenih HRVI koji su oboljeli smatrajući kako su manje vrijedni od drugih kategorija hrvatskih branitelja. Invalidnine koje su primali pripadnici HRVI prije Račanovih škara do 2000. godine, a koje je operativno proveo tadašnji ministar financija Slavko Linić, iznosile su oko 5.000 kuna. Nakon izmjene i provedbe u praksi invalidnine HRVI od 2000. godine pa sve do danas iznose mjesečno mizernih 2.700 kuna.

Takvoj ponižavajučoj politici nad pripadnicima HRVI i njihovom statusu u društvu odnosile su se do sada sve vlade RH počevši od Račana pa sve do Plenkovića. U prilog tome govori i podatak kako je na svečano otvorenje Pelješkog mosta zaboravna vlada Andreja Plenkovića tek naknadno nakon intervencija i individualnih požurnica uputila pozivnice Hrvatskim braniteljima iako se na otvorenju najvažnije infrastrukturne građevine Republike Hrvatske tamo našla cijela bulumenta likova s dna političke i društvene kace.

Sličan odnos prema populaciji hrvatskih branitelja gaji i nova zagrebačka vlast predvođena gradonačelnikom Tomaševićem i njegovim glavnim političkim ideologom Teodorom Celakoskim. Osim vulgarnog leksika, perjanice tzv. nove gradske vlasti iz struktura “Možemo!” krasi davanje otkaza djeci poginulih hrvatskih branitelja u gradskim tvrtkama hrvatske metropole.

DUGOGODIŠNJA NEPRAVDA

Nadalje, a s obzirom na učestale objave i dezinformacije u medijima, a vezano uz rast broja HRVI iz Domovinskog rata Zakonom iz 2017. omogućeno je reguliranje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida onim osobama koje zbog normativnih ograničenja ili drugih razloga svoj status nisu regulirali ranije. Nažalost, tim  zakonom iz 2017. godine nije ispravljena dugogodišnja nepravda i nisu povećane invalidnine hrvatskim braniteljima iz skupine HRVI.

Unatoč takvoj dugogodišnjoj nepravdi prema pripadnicima HRVI, svakodnevno smo svjedoci kako se u javnosti sustavno pokušava prikazati hrvatske branitelje, odnosno pripadnike HRVI kao „privilegiranu kastu” koja živi na teret hrvatskog društva.

Unatoč iskrivljenoj slici koja se putem medija plasira u hrvatski javni prostor, a i šire, pripadnici zajednice HRVI unatoč nanesenoj šteti koju javno trpe, nisu do sada javno iskazivali nepravdu koju im je nanjela državna politika zemlje za koju su se borili.

POLITIČKA VOLJA VLADAJUĆIH PARTIJA

Bilo kako bilo, stiče se dojam da hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji ovise o političkoj volji vladajućih partija i njihovim ideološkim smjerovima dugi niz godina bez obzira radi li se o SDP-u ili HDZ-u.

Naime, kao mala država trebali bismo ispružiti ruku i pritom istaknuti da su pripadnici HRVI neizostavan element hrvatskog društva. Nažalost, već više od 20 godina vlast se prema njima ponaša sasvim nediplomatski i nepromišljeno kao da nikoga nije briga na koji način su ti ljudi zadužili hrvatsko društvo i što će s njima biti sutra.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon