HRVATSKE PLAŽE POD PRITISKOM BRZORASTUĆE TURISTIČKE INDUSTRIJE

Tekst: R. F.

Foto: S. P.

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu radi na više projekata vezanih za obalni prostor na Jadranu koji su imali, imaju ili će imati značajan utjecaj na društvo kroz izravan utjecaj na lokalno stanovništvo, turizam i druge gospodarske grane poput uzgajališta, razne koncesionare i druge dionike.

Jedan od projekata je i BEACHEX – održiva gradnja plaža, odnosno gradnja novih i povećanje kapaciteta postojećih plaža. Naime, hrvatske šljunčane plaže pod pritiskom su brzorastuće turističke industrije koja zahtjeva povećanje postojećih kapaciteta nasipavanjem žala, a istovremeno trpe utjecaj pojačanih metereoloških aktivnosti kao posljedicu klimatskih promjena.

Projekt Beachex osmišljen je s namjerom da pruži tehničku podršku za dugoročno dohranjivanje plaža kako bi se postigao održivi porast kapaciteta plaža i smanjio utjecaj klimatskih promjena, a oslanja se na istraživanje i razumijevanje mehanizama erozije i oporavka šljunčanih plaža.

Voditelj projekta je dr. sc. Dalibor Carević s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa ostalih 16 stručnjaka i to:  dr. sc. Suzana Ilić – Lancaster University, zatim dr. sc. Goran Lončar, dr. sc. Damjan Bujak, Tonko Bogovac, asist. i Hanna Miličević, asist. s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filip Kalinić, asist. – Tehničko veleučilište u Zagrebu, dr. sc. Igor Ružić, Andrea Tadić, asist., Duje Kalajžić, tehn., dr. sc. Nino Krvavica i dr. sc. Čedomir Benac s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, muz. savj. Milvana Arko Pijevac – Prirodoslovni muzej Rijeka, dr. sc. Kristina Pikelj i dr. sc. Petar Kružić s PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Mirjana Kovačić – Razvojna agencija Primorsko-goranske županije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon