HRVATSKA PRESTALA VERIFICIRATI DIPLOME IZ BIH OSIM SA SVEUČILIŠTA U MOSTARU

Tekst: Panopticum/Buka

Foto: MZO/WIPO

Republika Hrvatska izdaje negativno mišljenje za sve visokoškolske ustanove iz Bosne i Hercegovine osim za Sveučilište u Mostaru, koje je u proteklom razdoblju prošlo vanjsko vrednovanje AZVO-a, doznaje portal Buka. Naime, prema obrazloženju Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja u BiH, ta je odluka na snazi ​​od jeseni 2022. godine, odnosno od početka primjene odredaba Zakona o priznavanju dokumenata.

Donošenjem Zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija u ljeto 2022. godine, Republika Hrvatska je, umjesto rješenja o priznanju, počela izdavati mišljenje koje nije obvezujuće za poslodavce, ali na temelju njega poslodavac može donijeti odluku o primanju u radni odnos ili ono može predstavljati zapreku za ostvarivanje prava iz područja radnih odnosa u Republici Hrvatskoj, ako je u mišljenju navedeno da se inozemna kvalifikacija ne može uspoređivati ​​s visokoškolskom kvalifikacijom u Republici Hrvatskoj zbog nedostatka kvalitete, navode novinari iz BiH.

Portal Buka je krajem siječnja 2023. godine kontaktirao nadležnu instituciju u Republici Hrvatskoj, odnosno Agenciju za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), kako bi dobio objašnjenje u vezi s novonastalom situacijom.

Sredinom 2022. godine u Hrvatskoj je na snagu stupio novi Zakon o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija, koji uvodi novine u postupcima priznavanja i vrednovanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija radi pristupa hrvatskom tržištu rada. Drugim riječima, stupanjem na snagu ovog zakona prestala je provedba upravnog postupka za priznavanje inozemnih visokoškolskih kvalifikacija radi pristupa tržištu rada u području zanimanja koja nisu uređena posebnim propisima, te je uvedeno provođenje izvanupravnog postupka vrednovanja takvih visokoškolskih kvalifikacija, na temelju kojeg Nacionalni ENIC/NARIC ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje u Hrvatskoj donosi neupravni akt – takozvano mišljenje o inozemnoj visokoškolskoj kvalifikaciji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon