HRANA KAO ZNAK DOSTOJANSTVA: CRVENI KRIŽ ZAGREB POZIVA NA ODGOVORNO UPRAVLJANJE HRANOM

Tekst: Nikolina Gotal

Foto: GDCK Zagreb

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb 2. svibnja 2025. godine završava projekt „Infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane“ zahvaljujući kojemu je znatno unaprijeđena učinkovitost i kapacitet preuzimanja, skladištenja i distribucije hrane.

Tijekom provedbe projekta, od 10. rujna 2024. do 30. travnja 2025. godine, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb zaprimilo 137 tisuća kilograma hrane u vrijednosti od 427 tisuća eura što predstavlja povećanje od 48 posto u količini i 23 posto u vrijednosti donacijau odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ipak, unatoč pozitivnim pomacima, zalihe hrane potrošene su tijekom uskrsnih blagdana, a svakodnevne potrebe ostaju visoke. Zbog toga Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb poziva građane, trgovačke lance i proizvođače da nastave podržavati rad Banke hrane, s posebnim naglaskom na donaciju dugotrajnih prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština koji su najpotrebniji, ali i najrjeđe donirani.

Kroz Banku hrane i Socijalni dućan Crveni križ Zagreb trenutno skrbi za 527 osoba, među kojima je 126 djece te 180 umirovljenika. Riječ je o sugrađanima koji, zbog životnih okolnosti, ne mogu samostalno osigurati osnovne životne potrebe.

Paketi koje korisnici primaju mjesečno sadrže osnovne namirnice poput brašna, ulja, šećera, riže, soli, tjestenine te higijenskih potrepština, nadopunjene dnevnim donacijama svježih proizvoda pred istekom roka trajanja.

Donacije prehrambenih i higijenskih proizvoda moguće su radnim danima od 7:30 do 15:30 sati u prostoru Banke hrane i Socijalnog dućana Crvenog križa Zagreb, Heinzelova 64–68. Donirati se mogu namirnice u neoštećenoj ambalaži i s važećim rokom trajanja, nekorištene higijenske potrepštine, hrana s oznakom “najbolje upotrijebiti do” (sigurna za konzumaciju i nakon isteka tog roka), proizvodi za bebe i djecu. Doniranje hrane pred istekom roka trajanja oslobođeno je PDV-a, što je dodatan poticaj trgovačkim lancima i proizvođačima za uključivanje u ovu humanitarnu mrežu.

Banka hrane GDCK Zagreb nije samo logistički centar. Ona je poveznica između donatora, posrednika i korisnikas dvostrukom svrhom: prevencija bacanja ispravne hrane i pomoć socijalno ugroženim građanima distribucijom hrane kroz socijalne programe, vlastite i drugih registriranih posrednika. Ona je most solidarnosti između onih koji imaju višak i onih koji nemaju ništa.

U Hrvatskoj se godišnje baci čak 400.000 tona zdravstveno ispravne hrane, od čega više od 50 posto u kućanstvima. Rasipanje hrane nije samo bacanje hrane, to je i rasipanje novca, energije i ljudskog dostojanstva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon