GRLIĆ RADMAN POTVRDIO UHIĆENJA HRVATSKIH GRAĐANA U ZAMBIJI BLISKIH PLATFORMI MOŽEMO!

Tekst: G. L.

Foto: A. S.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman potvrdio je domaćim medijima u subotu, 24. prosinca 2022. kako su uhićeni Hrvati u Zambiji u pritvoru dulje od dva tjedna te da se provodi istraga zbog legalnosti postupka posvojenja. Pritvoreni su, dodao je ministar, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o posvojenju malodobne djece. Hrvati su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana zambijskim ustanovama za socijalnu skrb.

Radman također u izjavi za medije navodi kako su Hrvati pritvoreni u Zambiji dobro te da ih posjećuju djelatnici konzularnog ureda hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji na čijem je čelu Ante Cicvarić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH, koje im je na raspolaganju i koje im pruža svu potrebnu konzularnu pomoć ali koje je udaljeno od Zambije više od 1.000 km zračne linije.

Podsjetimo, Zambijska policija uhitila je još 7. prosinca 2022. četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga. Riječ je o nekolicini osoba bliskih zagrebačkim političkim strukturama iz platforme “Možemo!” koja dok njihovi simpatizeri pune stupce crnih kronika svjetskih medija licemjerno zahtjevaju ukidanje mjere skrbi za djecu u glavnom gradu Republike Hrvatske poznatiju pod nazivom “roditelj-odgojitelj”.

Ono što posebno bode oči jest tragikomičan podatak kako su na popisu uhićenih osoba iz Hrvatske u Zambiji djelatnica Ustavnog suda RH i “domaći” aktivist/ca za ljudska prava koja je 2014. godine nakon homoseksualne povorke u Zagrebu proglašena LGBTIQ osobom godine i to nakon što je postala poznata široj hrvatskoj javnosti po svojim medijskim istupima vezanim uz svoju “promjenu spola”.

Nakon hrvatskog silovatelja pasa koji se skriva u Bruxellesu pod diplomatskim imunitetom ovo je već drugi slučaj međunarodnog skandala naših građana koji iskače iz tipiziranog obrasca kriminalnih radnji.

Nadalje, valja naglasiti kako je Hrvatska od 2014. godine potpisnica haške Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, kao i Zambija, a u njoj se definira i međudržavno posvojenje. Naime, osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, neovisno o njihovom državljanstvu, a koje žele posvojiti dijete iz druge države ugovornice, nakon dovršenog postupka pred nadležnim centrom za socijalnu skrb radi utvrđivanja njihove prikladnosti za posvojenje djeteta podnose zahtjev za posvojenje Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, s naznakom države iz koje žele posvojiti dijete uz stručno mišljenje Centra za socijalnu skrb (CSS).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon