GLAGOLJICA U IGRI – PREDAVANJE JOSIPA MIHALJEVIĆA O NAJSTARIJEM SLAVENSKOM PISMU

Tekst: B. L. V.

Foto: H. G. B.

Na odjelu za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske u srijedu, 9. veljače 2022. održati će se predavanje dr. sc. Josipa Mihaljevića pod nazivom Glagoljica u igri.

Za učenje glagoljice postoje igre koje su razvijene u Staroslavenskome institutu i Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Te igre uključuju klasične obrazovne igre za učenje glagoljične abecede poput kviza, pamtilice, osmosmjerke, slagalice te malo neobičnije tipove igara poput zmije, tetrisa, igre pucanja te platformera u stilu Flappy birda. U izlaganju će se također prikazati igre za učenje glagoljičnih inicijala te dodatne igrice za učenje glagoljice koje su napravljene kao dodatak virtualnih izložba za Žgombićev zbornik te Misal kneza Novaka.

Osim uživo, predavanje će biti dostupno i preko internetske Zoom aplikacije: https://us06web.zoom.us/j/87971552456?pwd=bTYxNysxRzBrUndBMzhORTliWDF6UT09

Podsjetimo, glagoljica je najstarije slavensko pismo i uz ćirilicu je jedno od dvaju slavenskih pisama. Do 12. se stoljeća glagoljicom pisalo u više slavenskih zemalja, a od 12. stoljeća njome se služe samo Hrvati. Oblik glagoljice kojim su se Hrvati služili zove se hrvatska ili uglata glagoljica, a njome se Hrvati aktivno služe do 19. st., a nakon toga povremeno. Danas je glagoljica simbol nacionalnoga identiteta te se često koristi u umjetnosti, dizajnu, supkulturi i marketingu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon