GALERIJA RAB DOMAĆIN SAMOSTALNE IZLOŽBE VICE GLIBOTE

Tekst: S. Š. Š.

Foto: Galerija Rab

U Rabu se u ponedjeljak 17. lipnja 2024. u Galeriji Rab otvara samostalna izložba pod nazivom “Fracture terminal” akademskog umjetnika Vice Glibote. Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja 2024. godine. Autor će se predstaviti recentnim radovima izvedenim u mediju skulpture, reljefa i instalacije kojima intuitivno progovara o situaciji koju smo proživjeli ukazujući pritom i na našu potencijalnu budućnost. Kako sâm autor kaže, djela nose simboliku egzistencijalne prijetnje kroz hladan i distanciran, mehanički umjetan i vanzemaljski svijet utjelovljen u formi ruševnih i raščlanjenih oblika koji kao da su nekoć predstavljali nešto, a sad postaju relikvije neke davno zaboravljene ere koja se još nije dogodila.

Naime, različitih dimenzija i formi, predstavljeni reljefi, skulpture i instalacije definirane su oblicima koji se rastaču i pretaču, proizlaze jedan iz drugog ili nestaju jedan u drugome. Tehnike assemblage i upcycle pokazale su se idealne za transformaciju prvobitne forme u novi oblik. Iznimno impresivnim, ludičko osmišljenim i pomno realiziranim djelima akademski kipar Vice Glibota koristi assemblage kao tehniku spajanja dijelova strojeva i ranijeg otpada suvremenog društva iz kojeg proizlaze novonastale forme tvoreći, u konačnici, jedinstvenu vizualnu metaforu. Upcycle kao vrsta recikliranja prirodno se nadovezuje na assemblage te omogućuje transformaciju objekta koji je izgubio svoju funkciju pri čemu novom ulogom dobiva veću i posve drugačiju vrijednost od izvorne.

Vice Glibota rođen je 9. travnja 1988. u Splitu gdje 2008. godine završava srednju likovnu školu Fausta Vrančića – smjer kiparstvo. Magistrirao kiparstvo 2013. godine u klasi prof. Stjepana Skoke na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Voli raditi u različitim medijima poput drva, kamena, gipsa, betona, metala i sl. Sudjelovao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Član je HDLU-a u Zagrebu i HULU-a Split. Živi i radi u Makarskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon