FUTURE DIRE – IZLOŽBA KIPARA VICE GLIBOTE U SAMOBORSKOJ GALERIJI PRICA

Tekst: S. Švec Španjol

Foto: POU Samobor

U utorak 5. rujna 2023. Mala dvorana Galerije Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor prerasta u prostor samostalne izložbe akademskog kipara Vice Glibote pod nazivom “Future Dire”.

Kipar Vice Glibota u recentnom ciklusu „Future Dire“ kroz medij skulpture, reljefa i instalacije intuitivno progovara o situaciji koju smo proživjeli ukazujući pritom i na našu potencijalnu budućnost. Kako sâm autor kaže, djela nose simboliku egzistencijalne prijetnje kroz hladan i distanciran, mehanički umjetan i vanzemaljski svijet utjelovljen u formi ruševnih i raščlanjenih oblika koji kao da su nekoć predstavljali nešto, a sad postaju relikvije neke davno zaboravljene ere koja se još nije dogodila.

Inspiraciju za rad autor pronalazi u dugogodišnjem istraživanju i čitanju literature američkih majstora fikcije, kozmičkog i filozofskog horora. Sve proživljeno i spoznato umjetnik pretače u niz radova prikazanih u stadiju propadanja, urušavanja i kopnjenja. Iz predstavljenih djela možemo iščitati kompozicije koje ukazuju na dotrajalu stvarnost potrošačkog društva i konzumerističkog svijeta u kojem živimo.

Kipar Glibota rođen je 1988. u Splitu gdje 2008. godine završava srednju likovnu školu Fausta Vrančića – smjer kiparstvo. Magistrirao kiparstvo 2013. godine u klasi prof. Stjepana Skoke na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Sudjelovao u realizaciji projekta „Astropark Makarska“ – edukacijskog centra za djecu i odrasle otvorenog 2017. godine u sklopu Makarske zvjezdarnice. U sklopu projekta realizirao je sedam javnih skulptura koje predstavljaju nebeska tijela sunčevog sustava: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Asteroidni pojas, asteroid Makarska, Kuiperov pojas. Sudjelovao je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Član je HDLU-a u Zagrebu i HULU-a Split. Živi i radi u Makarskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon