FRANJEVCI ODRŽALI DUHOVNE VJEŽBE U GLAVOTOKU NA OTOKU KRKU

Tekst: Z. Brusač/Panopticum

Foto: F. T. G.

U samostanu Svete Marije u Glavotoku, malom mjestu na otoku Krku, održane su od 5. do 9. rujna 2022. duhovne vježbe na kojima su sudjelovala dvanaestorica franjevaca Provincije iz samostana u Zagrebu, zatim iz Belišća i Splita te iz samostana na otoku Krku. Vodio ih je, na temelju obnovljenoga “Pravila i života braće i sestara Trećega samostanskog reda svetoga Franje”, fra Daniel Patafta, OFM, docent na Katedri crkvene povijesti Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Duhovne vježbe franjevaca su održane povodom 40. godišnjice odobrenja tog pravila od 8. prosinca 1982. i u skladu s odlukom prošloga provincijskog kapitula.

U razmatranjima je fra Daniel posebnu pozornost posvetio uvodnom poglavlju te poglavljima o „duhu molitve“, o „služenju i radu“, o životu u bratstvu, o poslušnosti i o „apostolskom životu“, povezujući franjevačke izvore pravila s okolnostima života Crkve i društva u 13. stoljeću i aktualizirajući poruke pravila u realnosti današnjega redovničkog života u franjevačkim zajednicama u nas. U homilijama je podrobno tumačio Božju riječ koja se naviještala pojedinog dana i aktualizirao ju u kontekstu redovničkog života i svećeničke službe.

Podsjetimo, franjevci uzimaju Svetog Franju kao uzor jer je na putu obraćenja bio osjetljiv za Božji govor i njegove nove pozive te ih nastojao razumjeti i oživotvoriti. U razmatranjima je, među ostalim, ukazao na područja na kojima je odricanje, kao pokazatelj obraćenja, potrebno u današnjim okolnostima. Nadalje, Sv. Franjo je također naglašavao važnost cjelovitog života iz vjere na temelju primjera prve kršćanske zajednice (apostolski nauk, zajedništvo, molitva, euharistija, služenje). Osim toga, uzor franjevaca je isticao da apostolski život, u naravi i tradiciji franjevačkih zajednica, obuhvaća razna područja ljudskog života i da se otvara potrebama ljudi u konkretnim prostorima i vremenima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon