DZUIP 1898: JAVNA TRIBINA O RANJIVOSTI OBALNOG PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

Tekst: M. A. P. / S. P.

Foto:  DZUIP 1898.

U Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, u utorak, 5. prosinca 2023. godine s početkom u 18 sati održati će se javna tribina pod nazivom “Ranjivost obalnog područja Primorsko-goranske županije”. Javna tribina se održava u organizaciji Društva za unapređenje i poljepšavanje grada Crikvenice i okolice 1898. (DZUIP1898). Tribinu će moderirati dr.sc. Željko Smolčić uz predavanje izv.prof.dr.sc.Igora Ružića s Građevinskog fakulteta u Rijeci.

Sažetak predavanja:

Porast razine mora jedan je od najskupljih učinaka klimatskih promjena na hrvatsku obalu, te predstavlja veliki rizik za priobalne zajednice i njihovo kulturno naslijeđe. Mnogi vrijedni lokaliteti hrvatske prirodne, povijesne i kulturne baštine smješteni su u blizini morske razine.

Analiza obalne ranjivosti PGŽ-a provedena je pomoću standardno korištenog indeksa obalne ranjivosti za svakih 25 m obale ukupne dužine 1.235 km. Indeks obalne ranjivosti je definiran na osnovi analize pet varijabli: geološke građe, obalnog nagiba, djelovanja valova, obalnog plavljenja i žala. Klase analiziranih varijabli i zbirne vrijednosti indeksa obalne ranjivosti podijeljene su u pet kategorija: veoma niska (1), niska (2), umjerena (3), visoka (4) i veoma visoka (5).

Prosječna vrijednost ukupnog indeksa obalne ranjivosti za PGŽ-a je 2,02 što ukazuje na nisku ranjivost, no 13% analizirane obale (160 km) spada u kategoriju visoke i veoma visoke ranjivosti, što je prilično zabrinjavajuće. Četvrtina obale PGŽ-a (24%) visoke je i veoma visoke obalne ranjivosti u odnosu na obalno plavljenje, što će se povećati na 30%, odnosno 35% obale ako se razina mora podigne za 60, odnosno 120 cm, što je predviđeno Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj. Na predavanju će se istaknuti ugroženost obalnih naselja od obalnog plavljenja te ugroženost žala u području Primorsko goranske županije. Ugroženost i prilagodbe klimatskim promjenama prikazat će se na primjeru uvale Havišće i dati primjeri urbanističkih rješenja za umanjenje nepovoljnog utjecaja na dizanje razine mora. Biti će govora i o utjecaju regulacije vodotoka Dubračine na obalno plavljenje i ranjivost.

Cilj programa je povezati struku, upravna tijela i stanovništvo crikveničkog područja, ali i ostalih gradova i općina  u zajedničkom djelovanju na podizanju kvalitete življenja i održivom razvoju destinacija. Nakon predavanja planirana je rasprava a zaključke s javne tribine DZUIP 1898. dostavit će se Gradu Crikvenici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon