DVA LITERARNA NATJEČAJA ČAKOVEČKE UDRUGE MLADA PERA

Tekst: Gorkić Taradi

Foto: Goran Radiković

Ponekad su djeca iz kajkavskog govornog područja izložena u drugim krajevima Hrvatske podsmijehu zbog svog kajkavskog narječja, a udruga Mlada pera želi da oni svojim samopouzdanjem pokažu vrijednost svog govora i to upravo na humorističan način. Povodom toga udruga Mlada pera želi upoznati javnost s dva literarna natječaja koja su u tijeku. Detalji oba natječaja su u objavljeni na internetskim stranicama udruge Mlada pera.

Prvi natječaj nosi naziv “Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?” Kako udruga Mlada pera želi dobiti čim više radova na kajkavštini, očekuje i slobodno slanje radova van konkurencije natječaja, ali s pravom objavljivanja u ovom zborniku dječje kajkavštine. Dakle, svi kajkavci pravi i prifčeni, mogu poslati svoje literarne radove na natječaj koji je otvoren do 31. listopada 2022. godine.

Naime, zbog upita o usklađivanju s drugim manifestacijama namijenjenih kajkavštini na gornji natječaj je produžen rok za mjesec dana, a radovi s drugih manifestacija bilo koje tematike, ali na kajkavštini, mogu biti poslani za objavu u ovom zborniku. Osim toga, 10 najboljih radova u konkurenciji bit će nagrađeno plaketama, primjerkom zbornika i simboličnom novčanom nagradom u iznosu 100 kn. Svi kojima će radovi biti objavljeni dobit će svoj besplatan primjerak zbornika.

Drugi natječaj udruge Mlada pera koji je u tijeku nosi naziv “Jer moja priča blista budi furešta il’ turista!”. Putem drugog natječaja udruga od djece traži da istražuju zanimljivosti o povijesti svog kraja, nekog običaja, nekoj legendi ili da sami upoznaju svoj kraj i onda to kreativno prenesu strancu kojeg će na taj način privući da ih posjeti. Jednostavnije rečeno, udruga Mlada pera putem navedenog natječaja bira dječje turističke ambasadore!

Podsjetimo, Mlada pera je udruga za promicanje dječjeg literarnog stvaralaštva i blogiranja. Nevladina je, nestranačka i neprofitna udruga građana sa sjedištem u Čakovcu. Cilj Udruge je promicanje dječjeg, mladenačkog, učeničkog i studentskog literarnog stvaralaštva, poticanje na blogiranje osoba svih uzrasta te aktivno sudjelovanje u komentiranju društvenih, sportskih, kulturnih i socijalnih događanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon