DR. JURČEVIĆ: U HRVATSKOJ JE NA DJELU POKUŠAJ OZAKONJENJA I INSTITUCIONALIZIRANJA KORUPCIJE

Tekst: Panopticum

Foto: L. Hoffmann

Na nedavno u Zagrebu održanoj konferenciji za medije Domovinskog pokreta (DP) na temu korupcije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koordinator odbora DP-a dr. Josip Jurčević naveo je kako smo već godinama svi svjedoci da stručnjaci iz Hrvatske i Europske unije upozoravaju da je ključni problem Hrvatske korupcija.

Nadalje, dr. Jurčević je naglasio kako se, međutim, korupcija pretvara u lavinu koja melje sve pred sobom u Hrvatskoj i da je došao ključni trenutak, dodao je, jer glavni eksperti koji trebaju istražiti i detektirati korupciju u njenoj dubini i širini te ponuditi model spašavanja Hrvatske su upravo sustav znanosti i visokog obrazovanja.

”Paket zakona koji se u ovoj lavini gotovo ne primjećuje već je u postupku usvajanja. Radi se o tri zakona koja gura ministar Fuchs i njegova uža ekipa, a zapravo se zabija zadnji čavao u samostalnost i slobodu znanosti u Hrvatskoj, s time da se praktički ozakonjuje korupcija i da se ona institucionalizira do te razine da će, ukoliko se netko suprotstavi korupciji, biti proganjan da radi neko kriminalno djelo”, poručio je dr. Josip Jurčević u subotu, 30. travnja 2022. godine na zajedno održanoj konferenciji za medije s Marijom Radićem, zamjenikom predsjednika DP-a i Igorom Peternelom, predsjednikom DP-a Grada Zagreba.

Osim toga, dr. Jurčević je pojasnio kako ovaj apel DP-a ima dva djela, jedan je zahtjev da se obustavi postupak donošenja tih zakona dok se ne vide sve kriminalne pozadine i osobni, obiteljski pa i politički interesi koji stoje iza toga, na čelu s ministrom, s time da je potpuno odriješene ruke ministar Fuchs dobio od ključne osobe Borg skupine i trenutne korupcije u Hrvatskoj, smatra dr. Jurčević, a to je upravo Andrej Plenković. Dr. Jurčević također kaže da će, ukoliko se donesu ovi zakoni, to biti prava katastrofa za Hrvatsku budućnost i da se nikada nećemo moći suočiti s time što nam se događa te će se destruirati sve hrvatske institucije, kako državne, tako i društvene.

”Važno je napomenuti kako je ministar Fuchs u prošlom ministarskom mandatu 2009. – 2011. pokušao taj isti paket progurati kako bi zatvorio krug sustavne političke korupcije koja potpuno razara hrvatsko društvo i hrvatsku državu. Tada je od organizirane akademske zajednice, nevezano za njihova politička ili druga opredjeljenja, to bilo srušeno i on je zapravo otišao osramoćen, a sada se ponovno vraća s tim istim paketom, a što svjedoči da lavina korupcije sve više raste u Hrvatskoj i gotovo nitko u javnosti nije percipirao što se događa”, istaknuo je dr. Jurčević.

Jurčević je također rekao kako je u tom smislu DP predao zahtjev koji detaljno obrazlaže sve što se događa s ta tri zakona, i to:  o Hrvatskoj zakladi za znanost, o Zakonu za znanost i visoko obrazovanje i trećem zakonu koji treba jamčiti kvalitetu, a to će se, smatraju u DP-u, pretvoriti u korupciju.

”Ako prođu ta tri zakona, u ovoj lavini rotacija gdje se ministri neprekidno smjenjuju i zamjenjuju novim, gotovo nitko nije otvorio pitanje ministra Fuchsa pa ga mi otvaramo, a s druge strane u medijima se mogu vidjeti da je zbog teškog kriminala koji je događa od korupcijske strukture također bio zaštićen i sin ministra Fuchsa –  Rikard Fuchs, dakle čak su i medijski otvoreni, a koji je povezan s njime interesno i na druge načine”, poručio je dr. Jurčević.

Zaključno, dr. Jurčević je dodao kako zato moli da se svi koji žele dobro Hrvatskoj, nevezano uz stranačku pripadnost, priključe ovom zahtjevu DP-a koji sadrži apel da se svi ljudi dobre volje, posebno u znanstvenoj zajednici i političkim strukturama koje odlučuju, suprotstave donošenju toga zakona jer će, poručuje dr. Jurčević, to biti kraj Hrvatske.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon