DAN KADA PLANET ZEMLJA SLAVI LJEPOTU I BOGATSVO OCEANA

Tekst: R. F.

Foto: UN

Nakon što se u okruženju korone tijekom dvije pandemijske godine obilježavao isključivo virtualno, ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2022., proslavit će se programom u sjedištu UN-a u New Yorku koji će se prenositi uživo diljem svijeta, a njegova tema je „Revitalizacija: kolektivno djelovanje za ocean“ (Revitalization: Collective Action for the Ocean).

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti o vrlo važnoj ulozi koju oceani imaju u našem svakodnevnom životu. Oni su pluća našeg planeta i daju nam većinu kisika koji udišemo, glavni su izvor hrane i lijekova, snažno utječu na klimu i bitan su dio biosfere. Ovaj dan ujedno je prilika za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana te osvješćivanje našeg utjecaja u smislu poticanja na promjene odnosa prema oceanima i morima. Naposljetku, ovo je dan kada zajedno slavimo ljepotu i bogatstvo naših mora i oceana.

Podsjetimo, iako je obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, tek je službena odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta. Dvadeset i pet godina nakon prvog prijedloga obilježavanja Svjetskog dana oceana, od 5. do 9. lipnja 2017. održana je konferencija UN-a o oceanima, sazvana s ciljem podržavanja provedbe 14. cilja UN-ove Agende za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon