“CROARTSCIA” – FUZIJA UMJETNOSTI I ZNANOSTI

Znanost i umjetnost je neobičan spoj. Baš zato privlači pažnju, pa se Festival znanosti i ove, 2016. godine održao na tu temu, ali to nije bilo prvi puta da se o tom neobičnom spoju u nas govori, ali i održava pravi znanstveni skup. O odnosu znanosti i umjetnosti bilo i prije sporadičnih napisa i akcija, podsjetimo da su se već održavali skupovi koji su se doticali te teme; 1986. održan je u prostorijama Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Simpozij “Crtež u znanstvenim disciplinama, Dva stoljeća nastave crtanja” na kojem su se po prvi puta u našoj novijoj povijesti prikazali primjeri suživota i međudjelovanja znanosti i umjetnosti, u tom trenutku kao pokušaj da se spriječi izbacivanje likovnog odgoja iz tadašnjih nastavnih

rsz_irb_rh

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: www.irb.hr

Znanost i umjetnost je neobičan spoj. Baš zato privlači pažnju, pa se Festival znanosti i ove, 2016. godine održao na tu temu, ali to nije bilo prvi puta da se o tom neobičnom spoju u nas govori, ali i održava pravi znanstveni skup. O odnosu znanosti i umjetnosti bilo i prije sporadičnih napisa i akcija, podsjetimo da su se već održavali skupovi koji su se doticali te teme; 1986. održan je u prostorijama Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Simpozij “Crtež u znanstvenim disciplinama, Dva stoljeća nastave crtanja” na kojem su se po prvi puta u našoj novijoj povijesti prikazali primjeri suživota i međudjelovanja znanosti i umjetnosti, u tom trenutku kao pokušaj da se spriječi izbacivanje likovnog odgoja iz tadašnjih nastavnih planova. Sljedeći sličan skup održan je 1998. godine pod nazivom “Crtež u znanosti”, i tom prigodom održan je velik broj predavanja u kojima se prikazivalo odnos umjetničkog izražaja i pojedinih polja i grana znanosti. Organizatori su već tada planirali nastaviti s organizacijom sličnih skupova u budućnosti, ali se to nije ostvarilo, barem ne u istom opsegu.

Nastavak nastojanja da se prikaže poveznica znanosti i umjetnosti, ovaj puta stvarno interdisciplinarno, su simpoziji CroArtScia koji se održavaju svake dvije godine, počev od 2011. CroArtScia privlači sudionike doslovno iz cijelog svijeta i iz svih struka, a izlaganja su u tematskom rasponu od matematike pa do muzike i glume. Doista, nema segmenta umjetnosti u kojem nema i znanstvene komponente, kao što nema ni jedne znanosti u kojoj nema ni trunke umjetnosti.

Prva CroArtScia održana je 2011. godine s temom “Symmetry: Art and Science”, druga je održana 2013. godine s temom “Asymmentry: Art & Science & Education”, a treća 2015. godine s temom “Technological innovations: Art & Science”.

CroArtScia je znanstveni simpozij kojeg organiziraju Matica hrvatska, Muzej suvremene umjetnosti, Zbirka Vjenceslav Richter i Nada Kereš Richter, Društvo za kulturu i umjetnost Ivan Filipović, Institut Ruđer Bošković i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Specifičnost CroArtScije je da se održava na više lokacija u Zagrebu i u njegovoj široj okolici, pa se svaka sekcija održava u drugom prostoru. Tako je prvi skup bio održan u prostorijama Matice hrvatske, Muzeja suvremene umjetnosti, Zbirci Vjenceslava Richtera, i u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Drugi skup održan je u Matici hrvatskoj, Tehničkom muzeju, Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju Hrvatskog zagorja u Velikom Taboru, i u knjižnici HAZU, a treći je održan u Hrvatskom Državnom arhivu, Matici hrvatskoj, Muzeju suvremene umjetnosti, Zbirci Vjenceslava Richtera, Tehničkom muzeju, Muzeju za umjetnost i obrt, Kazalištu Mala scena, Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Knjižnici HAZU, Metalurškom fakultetu u Sisku i u Muzeju grada Siska. To seljenje lokacija nije uobičajeno na znanstvenim skupovima koji se održavaju u nas, ali sudionicima pruža raznolikost, pa se zamor uslijed velikog broja predavanja manje osjeti, a neki od tih prostora pružaju i priliku za dodatne sadržaje, kao što su na primjer izložbe, te muzički i folklorni nastupi.

CroArtScia

Uz ove skupove redovito se organiziraju i prigodne izložbe i koncerti. Tako je 2015. godine u Hrvatskom Državnom arhivu održan koncert srednjevjekovne glazbe, a u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu i u  Gradskoj knjižnici u Sisku održana je izložba dječjeg crteža na temu “Ja – istraživač” s  radovima prikupljenim tijekom manifestacija “Noć istraživača” 2010. godine i “Skok u znanost” 2014. godine koju je organizirao Dječji odjel Gradske knjižnice u Sisku.

Glavni organizator CroArtScije, njen spiritus movens je znanstvena savjetnica dr. sc. Sonja Nikolić s Instituta Ruđer Bošković, bez čijeg zalaganja ovaj skup ne bi bio niti pokrenut niti bi preživio do danas. Nakon 3 održana simpozija, možemo biti zadovoljni što se održao, da je i dalje inovativan i poticajan, te da predstavlja rijetku platformu za kontakte među stručnjacima izuzetno različitih struka koji se u drugim okolnostima ne bi nikada sastali niti upoznali. Radovi prikazani na skupu publiciraju se u zbornicima CroArtScia Conference Proceedings Series, od kojih je izašla prva knjiga, a u tisku je i druga s radovima sa skupa održanog 2013. godine. Svi zainteresirani više informacija mogu pronaći na internetskim stranicama organizatora: www.irb.hr/eng/Events/Symposia/CroArtScia‑2015

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon