CRIKVENICA MIJENJA SVOJE PREPOZNATLJIVO LICE MORSKE OBALE

Tekst: M. A. P.

Foto: S. P.

U Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice u petak, 10. lipnja 2022. održati će se javna tribina pod nazivom “Gradsko kupalište u Crikvenici – nasipavanje ili dohrana?” U sklopu tribine predavanje će održati dr. sc. Željko Smolčić s Građevinskog fakulteta u Rijeci a tribinu će moderirati Sonja Polonijo, predsjednica Društva za unaprjeđenje i poljepšavanje Grada Crikvenice i okolice 1898. Nakon predavanja planirana je rasprava a zaključci s javne tribine dostavit će se Gradu Crikvenici.

Dr. sc. Smolčić diplomirao je 1991. godine na Građevinskom fakultetu u Rijeci, 1997. godine na Građevinskom fakultetu u Zagrebu stječe akademski stupanj magistra znanosti a 2017. godine na Građevinskom fakultetu u Zagrebu stječe akademski stupanj doktora znanosti.

Predavanjem će kronološki biti opisan postupak davanja koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže Gradsko kupalište u Crikvenici. Naglasak je dan na problematičnu definiciju i tumačenje pojmova nasipavanje i dohrana plaže. Iako je Hrvatska pomorska zemlja nema jednoznačno i nedvojbeno određena značenja pojmova za zahvate nasipavanja i dohrane plaže. Predavanje će pokušati dati odgovor je li idejno rješenje plaže Gradsko kupalište u Crikvenici (nasipavanje-pomicanje obalne crte) u skladu s prostorno planskom dokumentacijom (dohrana-nema pomicanja obalne crte).

Cilj predavanja je ukazati na moguće posljedice nepostojanja zakonskog okvira, definicija i tumačenja aktivnosti nasipavanja ili dohrane plaže. Ovakva situacija pravno je nesigurna i omogućuje zahvate u prostoru koji predstavljaju kršenje osnovnih postulata zaštite okoliša, a što je u Hrvatskoj postala česta praksa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon