UDRUŽENI U KRIMINALU: NASTUP METELKO-ZGOMBIĆ NA HRT NAJAVIO KOALICIJU HDZ-A I MOŽEMO?

Tekst: Panopticum

Foto: HRT/ Vern

Andreja Metelko-Zgombić, desna ruka svih ministara MVEP-a, trenutno na poziciji državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, gostovala je u ponedjeljak, 9. siječnja 2023. u Tv emisiji HRT-a “Otvoreno” gdje je zainteresiranoj javnosti prezentirala diplomatske informacije iz Zambije o osmero hrvatskih državljana koji su tamo pritvoreni u suspektnom postupku posvajanja četvero maloljetne djece iz Konga.

Osim skandalozne informacije koju je priopćila drugarica Metelko-Zgombić putem nacionalne televizije a koja se sastoji u činjenici da šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman telefonira svom zambijskom kolegi i vuče ga pritom za rukav glede dijela Tomaševićeve ekipe koja se trenutno u toj državi nalazi iza brave, krupnim planom kamermana HRT-a javnost je imala nesvakidašnju priliku vidjeti skandalozne prizore neodržavanja higijene usne šupljine i zubiju dotične gospođe. Navedeni detalj stomatološke zapuštenosti koji može poslužiti kao ogledalo jedne javne osobe u elitnom hrvatskom ministarstvu nedopustiv je u državnom sustavu i diplomatskoj komunikaciji zbog čega bi se Metelko-Zgombić moglo svrstati u klub već poznate djelatnice tog istog ministarstva u liku i djelu Tine Krce, koja je punila novinske stupce svojim zanimljivim modnim detaljima i nesvakidašnjim ponašanjem tijekom diplomatskih prijema na najvišim međunarodnim razinama.

Nadalje, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić je u Otvorenom HRT-a također istaknula kako u Zambiji trenutno teku dva sudska postupka, jedan su pokrenuli hrvatski državljani plaćajući odvjetničke usluge pred višim sudom ne bi li dobili oslobađanje smatrajući da su protupravno lišeni slobode dok se drugi sudski postupak odvija u kaznenom predmetu za koji im je odvjetnik određen po službenoj dužnosti. Međutim, Metelko-Zgombić nije otkrila hrvatskoj javnosti da li Republika Hrvatska plaća usluge dodatnog odvjetnika široj družini povezanoj s Tomaševićevom platformom Možemo! obzirom na učestalost dolazaka hrvatskog diplomatskog službenika nižeg ranga kao i veleposlanika iz Pretorije u Zambiju na teret državnog proračuna RH.

Osim toga, Metelko-Zgombić je naglasila kako su djelatnici MVEP-a razgovarali s “čitavim nizom institucija u Zambiji” te iznjela zdravstveni bilten osumnnjičenih i pritvorenih ljubitelja zastava duginih boja izjavivši da su hrvatski parovi u zambijskim zatvorima u dobrom stanju te da nisu fizički ugroženi. Sve navedeno u studiju HRT-a već je na tragu poznate izjave Gordana Grlić Radmana da hrvatski građani u zatvorima u Zambiji “nisu krivi”.

Od ostalih gostiju emisije “Otvoreno” HRT-a vrijedi spomenuti u pozitivnom kontekstu jedino Dianu Topčić Rosenberg, osnivačicu udruge za potporu posvajanju Adopta, koja je na profesionalan i objektivan način dala mišljenje o navedenoj temi dok profesorica na Pravnom fakultetu u Osijeku Branka Rešetar, slučajno ili ne, na direktni upit voditelja emisije o stvarnoj nadležnosti suda u Zlataru i Varaždinu obzirom na prebavilšte posvojitelja, nije ni trepnula. Slučajno ili ne, sve goste u studiju HRT-a obuzela je kolektivna amnezija već poznatog kriminalnog slučaja iz 2013. godine s posvajanjem djece iz Konga u koje je bila uključena bivša djelatnica SOA-e kojoj je Večernji list posvetio nemali broj od 8 novinskih članaka. Jedan od tih novinskih članaka nosi više nego zanimljiv naslov:  “Slučaj Kongo – Mama iz Zagreba vodila trgovinu djecom iz Konga”. Nakon ovakvog saznanja koje nudi Večernji list ovdje bi se legitimno moglo postaviti pitanje što su hrvatski sudovi i ostale institucije RH radile od 2013. godine do danas.

Hipotetski gledano, što se može dogoditi mališanima kojima se dokaže da su im dokumenti izdani na nelegalan način? Bilo kada u budućnosti. U SAD su takve smatrali ilegalnim useljenicima i u nekom trenu deportirali. O psihološkim učincima na djecu i posvojitelje nitko ne govori. Kako će odrastati u strahu oni koji su već tu u Hrvatskoj, uz svu blamažu o posvojenjima?

Da zaključimo, na sveopću konsternaciju hrvatske javnosti, Tv nastup djelatnice MVEP-a RH otkrio je kroz politički skandal u međunarodnom kaznenom procesu u Zambiji spekulacije o već dugo vremena najavljivanoj vjerojatnosti budućeg koaliranja HDZ-a i političke platforme Možemo! u čijim zajedničkim potezima bi se uskoro mogle pojaviti vijesti s puno konkretnijim potvrdama koalicije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon