HEP BRZA PUNIONICA ZA ELEKTROAUTOMOBILE

HEP je u četvrtak, 14. srpnja 2016. godine, ispred Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, pustio u rad prvu ELEN LEAF punionicu za električna vozila. Radi se o prototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju. ELEN LEAF punionica u Zagrebu kruna je HEP-ovog razvojnog projekta ELEN, u sklopu kojeg su do sada na 21 lokaciji u 12 gradova diljem Hrvatske otvorene punionice za električna vozila. Punionica je izgrađena na temelju Sporazuma o suradnji na pilot projektu poticanja izgradnje infrastrukture za napajanje električnih vozila u Zagrebu između Grada Zagreba i Hrvatske elektroprivrede d.d.

PUNIONICA ZA ELEKTROAUTE

Tekst: Damir Sremiš

Foto: www.zagreb.hr

HEP je u četvrtak, 14. srpnja 2016. godine, ispred Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, pustio u rad prvu ELEN LEAF punionicu za električna vozila. Radi se o prototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju.

ELEN LEAF punionica u Zagrebu kruna je HEP-ovog razvojnog projekta ELEN, u sklopu kojeg su do sada na 21 lokaciji u 12 gradova diljem Hrvatske otvorene punionice za električna vozila. Punionica je izgrađena na temelju Sporazuma o suradnji na pilot projektu poticanja izgradnje infrastrukture za napajanje električnih vozila u Zagrebu između Grada Zagreba i Hrvatske elektroprivrede d.d.

ELEN LEAF stanica sastoji se od dvije jedinice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila snage 50 KW DC i 43 KW AC, uz mogućnost istovremenog punjenja dvaju vozila. Pritom se kao pogonsko gorivo za električna vozila koristi energija dobivena iz solarnih panela. Pomoću solarnih panela ELEN LEAF stanica će godišnje proizvoditi 3000 KWh električne energije iz obnovljivog izvora.

Prototip je izrađen temeljem natječaja kojeg je provelo Hrvatsko dizajnersko društvo i na kojem je odabran rad i idejno rješenje dizajnerica Ane Banić Göttlicher i Maše Vukmanović. HEP ovim otvaranjem nastavlja suradnju s hrvatskim gradovima i zainteresiranim partnerima na širenju mreže javnih punionica diljem Hrvatske kako bi se motivirao rast broja električnih vozila i poboljšao život u urbanim sredinama smanjenjem emisija onečišćujućih tvari i buke.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon