BLJEŠTAVILO ILI SUMRAK ADVENTA U HR METROPOLI?

Tekst: M. P./Panopticum

Foto: Grad Zagreb

Prema reakcijama građana i velikog broja medija tzv. “adventske kućice” u Zagrebu ne silaze s naslovnica portala, novina, televizije i radio emisija. Naime, dok se iz zagrebačke gradske kase milijuni troše na adventsko blještavilo grada i sufinanciranje biranih privatnih partnera i njihovih projekata, adventski se prihod ne slijeva natrag u javnu blagajnu, nego u najvećem dijelu na račune tih istih biranih privatnih partnera. Grad ih tako plaća dva puta. Prvi put ih plaća subvencijom projekta, a drugi put omogućavanjem preprodaje javnog prostora drugim komercijalnim subjektima, koji plaćaju višestruko više cijene. Taj novac je – kao javni prihod – mogao, trebao i morao zaraditi Grad Zagreb. Propisi su naštimani tako da je postupak legalan, jer se za manifestacije ne raspisuje natječaj, nego ih „inicijatori manifestacija“ ugovaraju direktno s gradom Zagrebom uz blagoslov Turističke zajednice grada Zagreba na čijem je čelu Martina Bienenfeld, poznatija kao bivša stjuardesa Croatia Airlinesa.

Kako se čini, navedenim spornim postupkom je gubitak javnog novca precizno osmišljen do svakog detalja, zbog čega nikoga posebno ne čudi da je isti, navodno, pobudio interes djelatnika USKOK-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...