16. TRADICIONALNA PLOVIDBA KUPOM OD KARLOVCA DO SISKA POVODOM DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Tekst: Panopticum

Foto: Kronike V. Gorice

16. izdanje plovidbe niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska koju organizira Esperantsko društvo Sisak povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održat će se od 1. do 5. kolovoza 2024. godine. Suorganizatori plovidbe su Esperantsko društvo Petrinja i Klub nordijskog hodanja Varaždin.

Plovidbe niz rijeku Kupu organiziraju se i povodom Dana hrvatskih branitelja paljenjem svijeća na spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima u Karlovcu, Jamničkoj Kiselici, Šišincu, Letovaniću, Brestu Pokupskom, Petrinji i Sisku.

Osim toga, plovidbom niz rijeku Kupu promovira se međunarodni jezik esperanto (transparent na hrvatskom i esperantu, tečaj esperanta), koji postoji već 137 godinu i pokušava biti jezik – most između oko 6.000 tisuća jezika, koliko ih trenutno postoji u svijetu. Organizirajući ovu plovidbu, Esperantsko društvo Sisak obilježava i 46. godišnjicu postojanja društva (17. 11. 1978. – 17. 11. 2024.)

Podsjetimo, od Siska do Karlovca se rijekom Kupom dopremalo žito, drvena građa, duhan, koža, med i dr. U Karlovcu se pretovarivalo sa lađa na kola i konje, ili obrnuto, te otpremalo dalje, prema moru ili unutrašnjosti.

Sudionici plovidbe plove čamcima niz Kupu od Karlovca do Siska u 5 dionica, kampirat će na 5 lokacija, moći će se kupati na preko 10 plaža, sudjelovati u kulturno-zabavnim programima i predavanjima. Plovidba kreće u Karlovcu, a završava u Sisku.

Program putovanja:

  1. 8. – utorak: Karlovac-Šišljavić 32 km
  2. 8. – srijeda: Šišljavić-Pokupsko 34 km
  3. 8. – četvrtak: Pokupsko-Letovanić 33 km
  4. 8. – petak: Letovanić-Petrinja 16 km
  5. 8. – subota: Petrinja-Sisak 20 km

Dolazak na sisačko kupalište Zibel očekuje se 5. kolovoza 2024. između 18 i 19 sati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon